45-годишен пациент претърпя успешна чернодробна трансплантация във ВМА

Успешна шеста чернодробна трансплантация във ВМА за 2024 година

1
21
Чернодробна трансплантация
Чернодробна трансплантация. Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия /ВМА/ извършиха успешна чернодробна трансплантация, отбелязвайки шестата такава операция за тази година. Реципиентът е 45-годишен мъж, а операцията премина по стандартен начин и продължи около 6 часа.

„В момента пациентът е стабилен, екстубиран и в адекватно състояние„, съобщи проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.

Трансплантацията стана възможна след донорска ситуация в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Експлантацията на черния дроб бе извършена от екип, ръководен от проф. Ивелин Такоров, а сложната хирургическа интервенция във ВМА бе водена от доц. Васил Михайлов и специалисти от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия.

Благодарност към близките на донора и медицинския екип

Ръководството на ВМА изказа своята признателност към близките на донора, които са взели това тежко, но животоспасяващо решение в труден за тях момент. Специални благодарности бяха изразени и към ИА „Медицински надзор“ и координатора по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Димитър Казаков за отличната организация при осъществяването на експлантационния процес.

Тази поредна успешна трансплантация във ВМА е свидетелство за високото ниво на професионализъм на медицинските екипи и важността на донорството за спасяването на човешки животи.

Избраха новия председател на Българския лекарски съюз

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] 45-годишен пациент претърпя успешна чернодробна трансп… […]