Юлиян Попов: Въглищните централи загиват заради пазарни фактори, не политики

Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите, коментира причините за затварянето на въглищните централи в Европа и ролята на Зелената сделка в този процес

0
49
Юлиян Попов
Юлиян Попов. Снимка: Красимир Кръстев, БТА

Според бившия министър на околната среда и водите Юлиян Попов, затварянето на въглищните централи не е административно решение, а пазарна неизбежност. ТЕЦ-овете не са конкурентоспособни поради високите разходи за въглеродни емисии и намаляващите цени на възобновяемата енергия.

„Въглищните централи загиват навсякъде в Европа“, заяви Попов пред „БНР“. Той посочи примера на Великобритания, която за 8 години е преминала от 40% ток, произведен от въглища, до 0%, без да предизвика икономически трусове в страната.

Попов подчерта, че затварянето на въглищните централи е неизбежно, но липсата на ясна комуникация относно този процес и липсата на алтернативи създават несигурност сред хората.

„Ние не си изпълняваме едно договорно задължение, което сами сме предложили“, заяви той във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, който включва мерки за преход към зелена енергия.

Зелената сделка и глобалната цел за въглеродна неутралност

Въпреки предизборния популизъм и страхове Зелената сделка не е насочена само към затварянето на въглищни централи, а е широка икономическа стратегия, която включва сектори като земеделие, индустрия, енергетика и социални въпроси. Според Попов целта за постигане на нулеви въглеродни емисии е глобална и подкрепена от всички държави, въпреки че страни като Индия и Китай отлагат изпълнението с 10 или 20 години.

„Китай е значително напреднал в зелените технологии“, добави Попов, като подчерта, че Европа изостава в сравнение с Китай по отношение на производството на соларна и вятърна енергия, батерии, електрически автомобили и други зелени технологии. Той посочи:

„Китайската „зелена сделка“ работи много по-добре от европейската.“

Българската история с Румен Петков: Цар Гаврил Радомир – спасява Самуил, но е жертва на предателството

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments