Българското правителство започва поетапна евакуация на сънародниците ни от Ливан

0
20
Министерски съвет, Димитър Главчев
Министерски съвет, Димитър Главчев. Снимка: МС

Българското правителство започва подготовката за поетапна евакуация на българските граждани от Ливан, които са заявили желание да напуснат страната. Евакуацията ще се осъществява основно по въздух, но се разглеждат и други възможности за изтегляне на нашите сънародници, съобщиха от Министерски съвет.

Към момента са идентифицирани всички български граждани, желаещи евакуация, и те ще бъдат уведомени за времето и мястото на евакуацията директно чрез посолството в Бейрут, в координация със ситуационния център на Министерството на външните работи. Приоритет в процеса ще бъде даден на семействата с деца и уязвимите групи.

Това решение беше взето на среща, свикана от премиера Димитър Главчев, с участието на представители от Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, Секретариата на Съвета по сигурността и службите.

„Безопасността на българските граждани и на екипите, които ще извършват евакуацията, е водещият приоритет“, заяви министър-председателят Главчев.

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова информира присъстващите за динамично променящата се обстановка в Ливан, предоставена от българското посолство в Бейрут. Важно е процесът на евакуация да бъде извършен възможно най-бързо, но с акцент върху безопасността.

Президентът Румен Радев е бил информиран за предприетите действия от страна на правителството във връзка с евакуацията.

Израел продължава нападенията срещу „Хизбула“ след убийството на лидера Хасан Насралла

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments