Откриха тялото на Хасан Насрала: Нетаняху го нарече „терорист номер едно“

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала бе убит при израелски въздушен удар в южните предградия на Бейрут, потвърди движението

0
22
Премиер Бенямин Нетаняху
Премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו, Facebook

Лидерът на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насрала е загинал при израелски въздушен удар в южните предградия на Бейрут, съобщиха двама източници пред „Ройтерс“. Тялото му е било открито непокътнато, без директни наранявания, като според източниците причината за смъртта вероятно е травма от взривната вълна.

Вчерашното изявление на „Хизбула“ потвърди смъртта на Насрала, но не даде подробности за точните обстоятелства около убийството. Израелската армия също съобщи, че е ликвидирала и Набил Каук, заместник-ръководител на Централния съвет на „Хизбула“, при въздушен удар в петък.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи ликвидирането на Насрала като уреждане на сметки с „главния убиец“. Той нарече лидера на „Хизбула“ „терорист номер едно“ и добави, че смъртта му ще позволи на десетки хиляди израелци да се завърнат по домовете си в Северен Израел, който беше подложен на ракетни атаки от „Хизбула“ в подкрепа на „Хамас“.

Напрежението между Израел и Ливан ескалира

След смъртта на Насрала, се очаква реакция от страна на „Хизбула“. Израел продължи атаките си срещу шиитското движение, като предупреди жителите на няколко сгради в южните предградия на Бейрут да се евакуират преди предстоящите удари. В същото време израелските власти призоваха към подготовка за възможни ответни действия от страна на „Хизбула“.

Конфликтът между Израел и „Хизбула“ се разгоря след нападението на палестинското движение „Хамас“ на 7 октомври срещу Израел, което доведе до война. Израелското правителство многократно е заплашвало, че ще повтори разрушенията в Ливан, ако „Хизбула“ продължи с обстрелите на Северен Израел.

Българското правителство започва поетапна евакуация на сънародниците ни от Ливан

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments