Илиян Василев за въглищните централи: Демагогия пречи да се вземат правилните решения!

Според него твърденията, че пазарът затварял въглищните централи ставали за комсомолско събрание

0
25
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vassilev, Facebook

Демагогия пречи да се вземат правилните решения. Това написа в свой коментар в социалната мрежа Facebook анализаторът Илиян Василев по повод твърденията, че пазарът затваря въглищните централи у нас. И още: 

„Тезата, че пазарът бил затварял въглищните централи става за комсомолски агитпрор събрание, но не и за професионален анализ. Отдавна вече няма пазар, който да балансира между търсене и предлагане и да остави играчите да се конкурират.

Всяка печалба на въглищни централи, когато техните услуги се котират от търсенето високо, се отнема извън всякаква пазарна логика, за да се компенсират щети от политики върху потребителите. Освен това те плащат емисионни квоти /какъв пазар, какви пет лева?!/, които техните съседи извън ЕС не плащат, поне не в такива размери. На всичко отгоре размерът на субсидиите за ВЕИ и батерии е огромен.

Там няма и помен от конкуренция за инвестиции. Ако искаш да поддържаш въглищна ТЕЦ ще е цяло чудо да имаш достъп до кредит, при това условията ще бъдат максимално тежки.

От другата страна, при прекъсваемите, те бомбардират с предложения за грантове до 50 и повече процента, които няма нужда да връщаш, без да се интересуват от дългосрочния ефект върху енергийната система. За какъв пазар изобщо може да става дума, който уж затварял ТЕЦ? Това е пар екселанс демагогия.

Няма демогогия само когато ЕСО започне да се моли ТЕЦ овете да произвеждат на максимум, дори и на загуба, защото иначе рухва цялата система.

Ето такива комсомолски приказки пречат да се намерят балансирани и умни решения, които да позволят плавния преход, с минимални щети и повече ползи. И върху такава едностранност вегетират и другите екстремисти, които не им пука за енергетиката, но им пука за това, как могат да използват тези недомислия, за да ги превърнат в антизападни и антиевропейски настроения. Диктат има, но той не е толкова от ЕС, колкото от тукашните ни „ура“ политици, които свеждат служенето си на Родината и нуждата от обяснение и спечелване на дебата, до усвояване на евросредства, без да се интересуват от крайния ефект.“

Евакуират българите от Ливан, до Израел се пътува само по спешност

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments