Гражданският съвет към ВСС подкрепи предложения за промени в статута на съдебния служител

Предлага се да отпаднат ежегодните декларации за имущество и интереси

0
13
Висш съдебен съвет
Висш съдебен съвет. Снимка: ВСС

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет /ВСС/ подкрепи принципно с гласуван на днешното му заседание акт мотиви, принципи и предложения на Сдружение на администрацията в органите на съдебната власт /САОСВ/ за промени в статута на съдебния служител в подготвения нов Закон за съдебната власт. След прецизиране в съответствие с направените от членовете на ГС към ВСС препоръки, концепцията и цялата преписка на САОСВ ще бъдат изпратени на Комисията по правни въпроси към Пленума на ВСС.

САОСВ инициира 6 предложения за законодателна промяна в Глава 18 на ЗСВ относно статута на съдебния служител. Предлага се да отпаднат ежегодните декларации за имущество и интереси за по-голяма част от съдебните служители, като задължението остане само за заемащите ръководни длъжности.

Поставя се необходимостта от законодателно фиксиране на трудовото възнаграждение на съдебния администратор, което ще се отрази при формиране на заплащането и на останалите съдебни служители. Другите идеи са свързани с възможността за работа на втори трудов договор, когато това не води до конфликт на интереси, относно предоставяните финансови средства за дрехи на служителите и за изплащаното еднократно парично обезщетение при пенсиониране, както и за професионалния ценз на кандидатстващите за работа в съдебната администрация.

Предложенията на САОСВ са обсъдени и подкрепени от членовете на организацията в страната и председателите на организационните секции от съдилищата и прокуратурите в България. Те са депозирани от Управителния съвет на Сдружението в Министерството на правосъдието.

Освен законодателни, предложенията на САОСВ до Пленума на ВСС включват също актуализиране на трудовите възнаграждения на съдебната администрация, както и законово делегиране на правомощия на съдебните и прокурорските помощници като им се възложат задължения по администрирането и движението на делата и преписките. В проведеното обсъждане на тези въпроси, членовете на Гражданския съвет представиха австрийския опит чрез въведената там фигура на правен помощник.

След подробно разглеждане и обсъждане на поредния законопроект за несъстоятелността на физическите лица, Гражданският съвет към ВСС прие акт, с който намира подобрение относно предвиденото, че задълженията на добросъвестния неплатежоспособен длъжник за удовлетворяване на вземанията, включени в одобрения от съда списък на приетите вземания, се погасяват с изтичане на едногодишен срок от влизането в сила на решението на съда за утвърждаване на плана за погасяване, както и по отношение регламента за провеждане на производството пред съда.

Същевременно ГС към ВСС констатира непрецизност и задълбочаване на недостатъците в законопроекта, включително липса на гаранции за семейството на неплатежоспособното лице. Предлага се той да бъде оттеглен от вносителите и да се създадена работна група с експерти, включително с участие на представители на неправителствените организации от Гражданския съвет към ВСС.

Актът ще бъде изпратен на председателя на 50-то Народно събрание на Република България, на Комисията по правни въпроси, на Комисията по икономическа политика и иновации, на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, на вносителите на този Законопроект за несъстоятелност на физическите лица, както и на Министерството на правосъдието.

Гражданският съвет към ВСС обсъди също подготовката на второто си изнесено заседание, което ще се проведе на 01.11.2024 г. в гр. Хасково.

Евакуират българите от Ливан, до Израел се пътува само по спешност

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments