НАП ще изпраща електронни съобщения на длъжниците с просрочени задължения

Новата мярка цели да информира навреме длъжниците за образувани изпълнителни дела

0
20
НАП
НАП. Снимка: Архив

Националната агенция за приходите /НАП/ ще уведомява своите длъжници за образувани изпълнителни дела по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс чрез електронни съобщения. Това ще важи за всички лица, които са предоставили валиден електронен адрес в системата на агенцията. Уведомлението ще бъде изпращано на следващия ден след образуването на изпълнителното дело за неплатени публични задължения в законоустановения срок. Този подход е насочен към по-добро информиране на клиентите и стимулиране на доброволното изпълнение на техните задължения.

Електронното съобщение ще съдържа ключова информация, като номер и дата на образуваното изпълнително дело, вид на банковата сметка за плащане на дълга, контактни данни на компетентния публичен изпълнител и друга полезна информация, уточняват от НАП.

Преди да предприемат действия на клиентите се препоръчва да проверят своите просрочени задължения, включително тези, които са предадени на НАП от други органи и администрации. Това може да стане най-лесно чрез електронните услуги на агенцията с електронен подпис или ПИК през Портала за електронни услуги на НАП. На същия портал има и опция за онлайн плащане на задължения с банкова карта без необходимост от електронен подпис, пише „Pariteni.bg“.

Важно е да се отбележи, че ако задълженията не бъдат платени в рамките на изпълнителното дело, публичният изпълнител ще предприеме действия по обезпечаването и принудителното събиране на дълговете. Електронните съобщения ще бъдат изпращани от адрес: infocentert@nra.bg.

За актуална информация относно размера на задълженията, начислените /ако има такива/ и етапа на производството по събирането им от НАП, клиентите могат да се информират по следните начини:

  • Чрез електронните услуги на НАП, достъпни с ПИК или електронен подпис, през Портала за електронни услуги. Тук може да се направи бърза справка за непогасените в срока за доброволно изпълнение публични задължения, включително и тези, предадени от други органи за събиране от публичен изпълнител на НАП. Също така на портала е достъпна и услуга за онлайн плащане на задължения към бюджета с банкова карта, чрез виртуален ПОС терминал на НАП или чрез ePay.

  • Чрез обаждане на информационния телефон на НАП – 0700 18 700, след идентификация с ПИК.

  • Посещавайки офис на НАП.

Този подход на НАП е насочен към улесняване на комуникацията с длъжниците и оптимизиране на процеса по събиране на публичните задължения.

Евакуират българите от Ливан, до Израел се пътува само по спешност

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments