Колективен договор осигурява по-добро заплащане и условия за пивоварите в България

Договорът ще бъде в сила поне до 1 април 2026 годна

0
8
Пивовар
Пивовар. Снимка: Pixabay.com

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов издаде заповед за разпростиране на браншовия колективен трудов договор в пивоварния сектор върху всички предприятия в отрасъла. Тази стъпка беше предприета по искане на Съюза на пивоварите в България, Синдиката на производителите на бира, храни и напитки към КНСБ и Федерация „Хранителна и питейна промишленост“ към КТ „Подкрепа“ – страните по договора.

Договорът ще бъде в сила до 1 април 2026 годна, като неговите клаузи ще осигуряват по-добри условия на труд и заплащане за всички заети в „Производство на пиво“ и „Производство на малц“. Той предвижда по-големи възможности за устойчива трудова заетост, кариерно развитие, обучение и професионална квалификация. В договора е уреден и механизмът за сътрудничество между страните с цел подобряване на производителността и прилагане на устойчиви екологични, социални и корпоративни практики.

Сред ключовите клаузи на договора са увеличени размери на платен годишен отпуск, по-високи допълнителни възнаграждения, както и изисквания за по-здравословни и безопасни условия на труд. Гарантирани са минимални заплати за заетите с постоянен трудов договор – най-малко 1100 лв. през тази година и 1200 лв. през 2025 г. В малките, средни и микропредприятия минималната заплата ще съответства на националната минимална заплата за съответната година.

България е начело в класация за собствени жилища в ЕС

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments