Работа след 60: Как възрастните работници спасяват пазара на труда в България

Според експерти трудовият пазар на Европейския съюз може да бъде спасен от демографската криза именно от хората до 70 години

1
13
Работа, работници
Работа. Снимка: Freepik.com

Според последни данни, над 60% от българите на възраст между 60 и 64 години активно участват в трудовия пазар. Експерти предвиждат, че именно хората до 70 години могат да бъдат ключов фактор в справянето с демографската криза на Европейския съюз /ЕС/.

С увеличаващия се брой на пенсионерите и намаляването на младите работници, работодателите ще трябва да се адаптират към новите демографски реалности. Прогнозите сочат, че в определени професии, след пенсионирането на настоящите служители, няма да има кандидати за заемане на техните места.

„В някои сектори трудът на възрастните работници не е само опция за запазване на бизнеса, а и за експанзия. Проблемът идва от недостатъчната привлекателност на тези работни места за младите“, коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Той подчерта, че това е особено очевидно в публичния сектор, включително в здравеопазването, където много млади, квалифицирани медицински сестри напускат страната. Професии като шлосерството също стават все по-трудни за попълване, тъй като интересът към професионалното образование е значително намален.

Иван Великов, който вече 40 години работи като стругар, споделя, че преди години такива професии са били желани. „Това ми беше детската мечта. В техникума имаше по две паралелки с по 30 ученика, които кандидатстваха с отлични оценки. Беше престижно да учиш там. Сега в нашия цех, от 22 души, с които започнах, сме останали само 10“, разказва Великов пред „БНТ“.

Агенцията по заетостта отбелязва, че именно хората между 60 и 69 години играят важна роля в бизнеса при липса на млади кадри. Много от тях продължават да работят дори след пенсиониране.

„Хората над 55 години представляват специфична целева група за Агенцията по заетостта. Освен общите услуги, те имат достъп и до специализирани програми. Тези, които все още не са се пенсионирали и са останали без работа, могат да се регистрират в бюрата по труда и да се възползват от насочване към конкретни работни места и разнообразни обучения“, обяснява Габриела Димчева, заместник-директор на Агенцията.

От началото на годината до август 11 000 души в предпенсионна възраст са ползвали услугите на Агенцията по заетостта, което подчертава нарастващата необходимост от подкрепа за тази възрастова група на трудовия пазар.

Започва битка срещу фалшивите реклами с известни личности в интернет

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Работа след 60: Как възрастните работници спасяват паза… […]