Норвегия обмисля да изгради ограда по границата си с Русия като Финландия

Този ход е вдъхновен от подобен проект в скандинавската ѝ съседка Финландия

0
25
Норвегия
Норвегия. Снимка: Pixabay

Министър обяви, че Норвегия може да изгради ограда по част или по цялата 198-километрова граница с Русия, като този ход е вдъхновен от подобен проект в скандинавската ѝ съседка Финландия, предава „Асошиейтед прес“. Ето какво казва в интервю за норвежката обществена телевизия NRK, публикувано късно в събота министърът на правосъдието на страната Емили Енгер Мел:

„Граничната ограда е много интересна, не само защото може да действа възпиращо, но и защото съдържа сензори и технологии, които позволяват да се открие дали хората се движат близо до границата.“

Тя уточни, че в момента норвежкото правителство разглежда „няколко мерки“ за засилване на сигурността по границата с Русия в арктическия север, като например ограда, увеличаване на броя на граничния персонал или засилване на наблюдението.

Граничният пункт Сторског, на който през последните няколко години са извършени само няколко опита за незаконно преминаване на границата, е единственият официален пункт за преминаване на границата с Норвегия от Русия.

Ако ситуацията със сигурността в деликатния арктически район се влоши, норвежкото правителство е готово да затвори границата в кратък срок, подчерта Енгер Мел, която това лято посети съседна Финландия, за да се запознае с начина, по който е затворена цялата 1340-километрова финландско-руска сухопътна граница. Финландското правителство беше подтикнато да затвори всички контролно-пропускателни пунктове от Русия към Финландия в края на 2023 г., след като повече от 1300 мигранти от трети страни без подходящи документи или визи – необичайно голям брой – влязоха в страната за три месеца, само няколко месеца след като страната стана член на НАТО.

За да попречи на Москва да използва мигрантите в това, което финландското правителство нарича „хибридна война“ на Русия, Хелзинки в момента изгражда огради с обща дължина до 200 км (124 мили) в отделни участъци по граничната зона, която съставлява част от северния фланг на НАТО и служи като външна граница на Европейския съюз.

Финландските гранични служители твърдят, че оградите, снабдени с първокласно оборудване за наблюдение – които ще бъдат разположени предимно около контролно-пропускателните пунктове – са необходими за по-добро наблюдение и контрол на всички мигранти, които се опитват да преминат от Русия, и дават на служителите време да реагират.

Вдъхновена от финландския проект, Енгер Мел заяви, че подобна ограда би могла да бъде добра идея и за Норвегия. Според NRK нейното изказване е било подкрепено от началника на полицията в северния норвежки окръг Финмарк Елен Катрин Хетта. Енгер Мел изтъкна:

„Това е мярка, която може да стане актуална на цялата или на част от границата между Норвегия и Русия.“

Граничният пункт Сторског в момента е заобиколен от ограда с дължина 200 м и височина 3,5 м, издигната през 2016 г., след като година по-рано около 5000 мигранти и лица, търсещи убежище, са преминали от Русия в Норвегия.

Норвегия, държава с население от 5,6 милиона души, е член на НАТО, но не е част от Европейския съюз. Тя обаче принадлежи към Шенгенското пространство на ЕС, чиито участници са премахнали граничния контрол на взаимните си граници, гарантирайки свободно движение на гражданите.

Важна информация за организации на производители в сектор „Мляко и млечни продукти“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments