Съвместно обучение на екипи от България и Великобритания в борбата с контрабандата

По време на обучението бяха извършени съвместни проверки на превозни средства и товари, включително с рентген

0
6
Обучението
Обучението. Снимка: Агенция „Митници“

През месец септември 2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ се проведе съвместно обучение на екипи от оперативна група от офицери от Националната агенция за борба с престъпността /NCA/ и други правоприлагащи органи от Великобритания, митнически служители от Агенция „Митници“ и гранични полицаи от Главна дирекция „Гранична полиция“. По време на обучението бяха извършени съвместни проверки на превозни средства и товари, включително с рентген. В проверките бяха включени и специално обучени митнически кучета.

Ден след приключването на обучението са задържани 10 извънбордови двигателя. Те са открити при щателна митническа проверка на лекотоварен автомобил с турска регистрация. Шофьорът – български гражданин, декларира, че превозва мебели (столове) за лична употреба от Турция за България. Стоката е надвишавала нормите за безмитен внос. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която сред декларираната стока са открити 10 извънбордови двигателя за лодки. На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки без знанието и разрешението на митническите органи.

За последните 12 месеца Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания /NCA/, заедно с Министерствата на вътрешните и външните работи и други британски партньори, Агенция „Митници“ и МВР работиха в тясно сътрудничество като споделяха разузнавателна информация и проведоха съвместни операции, насочени към престъпните канали за трафик на хора, като част от тази дейност е спирането на вноса в ЕС на надуваеми лодки, двигатели и приспособления за тях, използвани масово за прекосяване на Ламанша от нелегални имигранти.

 

В резултат на това са предотвратени 33 опита за пренасяне на морско оборудване, предназначено за престъпни групировки. Задържани са 125 надуваеми лодки, 128 извънбордови двигателя, повече от 700 помпи и 300 гумени обръча. Експерти от NCA на Великобритания оценяват, че извършените задържания са нанесли щети на престъпните мрежи на стойност от 16,6 млн. евро, каквато печалба са щели да реализират от преминаванията през Ламанша, използвайки това оборудване.

Британският министър по въпросите на граничната сигурност и убежище Анджела Игъл заявява:

„Няма да останем безучастни, докато престъпниците се възползват от уязвими хора, включително жени и деца. Благодарение на усилията на Националната агенция за борба с престъпността /NCA/, граничните власти и други служители на Министерството на вътрешните работи, които работят в синхрон с българските си съюзници, границите ни са по-сигурни и е възможно да бъдат спасени повече човешки животи. С конфискуването на оборудване, използвано за опасни и нестабилни лодки, нанасяме сериозен удар по операциите на контрабандистите и възпираме милионни печалби.“

Директорът на разузнаването на NCA Ейдриън Матюс сподели, че България заема ключово място по маршрута за доставки за престъпните мрежи, съпричастни към трафика на хора и организиращи опасните преминавания с лодки през Ламанша.

„Изземвайки оборудването преди да стигне до тях не само възпрепятства тяхната дейност и нанася щети върху печалбите им, но също така възпира използването на тези опасни лодки и ненадеждни двигатели в морето, където се излага на риск животът на хора. Като близки партньори и съюзници, Великобритания и България работят заедно в борбата с организираната престъпност и нелегалната миграция, засилвайки сигурността по границите на двете държави. Заедно сме решени да продължим да правим всичко възможно за противодействието и разбиването на престъпните мрежи, съпричастни към трафик на хора, които печелят от човешката безизходица, където и както и да действат.“

Георги Господинов, началник на Митнически пункт „Капитан Андреево“, определи като важна задача пред митническите служители предотвратяването на опитите за пренос на надуваеми т.нар. „малки лодки“ и оборудване за тях, в резултат на която се пресичат и нелагални канали за трафик на хора

„За изпълнението на тази задача за нас е от изключително значение провеждането на съвместни обучения с нашите партньори от правоприлагащите институции на Великобритания. Обмяната на добри практики е гарант и за добри резултати за ефективно противодействие на опитите за контрабанда.”

През октомври 2023 г. България и Великобритания подписаха обща декларация, която отразява ангажимента на двете държави за задълбочаване на взаимоотношенията. Ключов момент представлява ангажираността за съвместна работа по отношение на засилване на възможностите ни за разбиване на организирани престъпни мрежи.

През ноември 2023 г. беше подписано Съвместно изявление между Република България и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия за засилване на сътрудничеството в борбата и ограничаването на организираната нелегална миграция. Обединеното кралство остава ангажирано в подкрепата си към усилията на България в борбата с тежката организирана престъпност.

Арестуваха известен български музикант – кой и защо?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments