Енергийната криза промени избора на отопление в домовете

Все повече домакинства търсят по-икономични алтернативи за отопление

0
15
Парно отопление, радиатор
Отопление. Снимка: Pixabay

Енергийната криза принуди много хора в България и по света да преосмислят начина, по който се отопляват през зимните месеци. Много апартаменти, които до миналата зима бяха на централно парно отопление, вече преминават към климатици и конвекторни радиатори. Същевременно, много къщи с газови инсталации се ориентират към използването на дърва за огрев или пелети.

Изчисляването на потенциалните месечни разходи за отопление вече е по-лесно благодарение на онлайн калкулатори, които взимат предвид площта, височината и вида на жилището, както и наличието на топлоизолация. По този начин потребителите могат лесно да определят колко би им струвало отоплението при избрания от тях енергиен източник.

Например, при един средностатистически апартамент с площ от 70 кв.м и височина 2,5 м, обемът на помещенията за отопление е 175 куб. метра, а необходимата мощност за отопление е около 8,57 kW на месец. 

Според изчисленията, за такъв апартамент без топлоизолация, отоплението чрез термопомпа би било най-икономичният вариант, докато природният газ – най-скъпият.

Същият апартамент, но с топлоизолация, значително намалява разходите за отопление. Сметката за парно без програматор намалява с 110,54 лева месечно, а при отопление с климатик – с 82,55 лева. Синьото гориво би било с около 24,5% по-евтино, което се равнява на 131,04 лева.

Когато се разгледа ситуацията при къща без изолация със същата площ и височина, данните сочат, че отоплението с висок клас термопомпа с програматор в къща с изолация е най-изгодно, с разходи, които са с 31,71% по-ниски в сравнение с къща без изолация. В същото време пелетите и природният газ имат еднакви разходи в къща с изолация.

Отоплението с дърва за огрев – какви са разходите?

При средна цена от 340 лева за тон дърва за огрев и при апартамент с площ от 70 кв.м и височина 2,5 м, месечните разходи варират в зависимост от степента на изолация:

  • При ниска степен на изолираност – 393,00 лева
  • При средна степен на изолираност – 360,25 лева
  • При висока степен на изолираност – 327,50 лева

Данните за цените на горивата и електроенергията, предоставени от сайта „money.bg“, са актуални към 1 октомври 2022 година и показват, че тенденцията в избора на по-евтино отопление остава непроменена.

Важно е да се отбележи, че тези изчисления са направени при средни температури и условия за страната, като зададената вътрешна температура е 23°C. Все пак, разходите са индивидуални за всяко домакинство и зависят от множество фактори като тип дограма, изолация, желана вътрешна температура, използваните уреди и метеорологичните условия.

Изследването обхваща използването на водно-отоплителни инсталации с радиатори, като данните за термопомпите са базирани на средни стойности за висок клас, а за климатиците – на среден клас инверторни модели.

Заради недостиг: Нов кабинет по здравни грижи в „Майчин дом“ ще подобри обучението на акушерките

 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments