Марин Льо Пен се изправя пред съда за предполагаема злоупотреба с европейски фондове

0
18
Марин Льо Пен
Снимка: Фейсбук

Марин Льо Пен, дългогодишен лидер на френската крайнодясна партия „Национален сбор“ и кандидат за президент, трябва да се изправи пред съда в Париж днес, тъй като е обвинена в злоупотреба с европейски финансови средства, предаде „BBC“. Над 20 други високопоставени фигури в партията също са изправени пред същите обвинения. Те са обвинени, че са наемали асистенти, които са работили активно в полза на партията, а не за Европейския парламент /ЕП/, който им е плащал.

Ако Льо Пен бъде призната за виновна, тя може да получи солена глоба и лишаване от свобода, както и да бъде обявена за лице, лишено от правото да се кандидатира за поста си за период до 10 години, което неминуемо ще засегне и президентските ѝ амбиции. Тя отрича да е извършила нарушение, а говорителят на партията Лоран Джакобели заяви, че членовете на партията ще докажат, че не съществува нелегална система за присвояване на финансови средства от ЕС.

„Ще докажем, че е възможно да бъдеш асистент на евродепутат и да участваш в дейността на партия „Национален сбор“, заяви говорителят пред френските медии по-рано днес.

При пристигането си в съда Марин Льо Пен заяви, че приема ситуацията спокойно, като изтъкна, че тя и нейните сътрудници не са нарушили никакви политически правила. Нейният баща, 96-годишният Жан-Мари Льо Пен, който е основал партията „Национален фронт“, преименувана по-късно на „Национален сбор“, също е подсъдим, но няма да присъства лично на процеса поради влошено здраве.

Подозренията за предполагаемата злоупотреба бяха отправени за първи път през 2015 г., като касаеха договори за парламентарни сътрудници в периода между 2004 и 2016 г. Сега Марин Льо Пен е изправена пред съда в качеството си на дългогодишен партиен лидер и бивш депутат от ЕС. Прокуратурата твърди, че едно от лицата, наети като асистенти, всъщност е работило като бодигард за Льо Пен и нейния баща. Обвинението настоява, че трябва да бъдат възстановени над 3 млн. евро. Партията „Национален сбор“  вече е изплатила 1 млн. евро, което според нея обаче не е признание за вина. Очаква се съдебният процес да продължи близо два месеца.

Както е известно, Марин Льо Пен се оттегли от поста председател на тогавашната партия „Национален фронт“ през 2017 г. Тя участва в президентските избори през 2012 г., 2017 г. и 2022 г., а понастоящем се подготвя за евентуална нова президентска кандидатура през 2027 г. Нейната партия популяризира политики срещу имиграцията, като например ограничаване на социалните помощи, и апелира за законност и ред и намаляване на данъците.

Льо Пен беше преизбрана в парламента по време на първия тур на парламентарните избори във Франция през юни. Нейната партия неочаквано се класира на трето място, въпреки че само няколко седмици преди това постигна решаваща победа на изборите за Европейски парламент. В крайна сметка левицата спечели най-много места в законодателния орган. След изборите президентът Еманюел Макрон назначи дясно правителство.

Ще фалират ли ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица-изток“, ако няма извънредно заседание на НС?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments