Политическата несигурност в Австрия – как изборите засягат България и Шенген?

Сложни коалиционни преговори очакват страната, а австрийската позиция за Шенген и миграцията остава в центъра на вниманието

0
40
Херберт Кикъл
Снимка: Фейсбук

След провеждането на парламентарните избори в Австрия ситуацията остава неясна, като все още не е ясно кой ще състави новото правителство и кой ще бъде следващият канцлер. Лидерът на крайнодясната Партия на свободата, Херберт Кикъл, изрази амбиции за власт, след като партията му постигна исторически успех на вота.

Въпреки това, останалите партии отхвърлят възможността за коалиция. Лидерът на Австрийската народна партия, Карл Нехамер, уточни, че отказва коалиция с Кикъл, но е отворен за сътрудничество с партията му. Тази ситуация предизвиква перспектива за дълги и сложни преговори.

Ключов аспект от тези преговори е влиянието им върху австрийската позиция относно достъпа на България до Шенгенското пространство. В интервю за „bTV“, председателят на австрийския парламент и бивш вътрешен министър Волфганг Соботка подчерта, че първо Европа трябва да се справи с предизвикателствата, преди да напредне с новия Пакт за миграция. Той настоя, че Европейската комисия трябва да гарантира изпълнението на този пакт и реформата в получаването на убежище.

„Когато Германия въведе контрол на границите, е трудно да се представи Шенген в съществуващия му формат. Не мога да си представя Шенген по този начин“, коментира Соботка.

Според него е важно да се признае върховенството на закона в контекста на миграцията и интеграцията, вместо да се налага толерантност към ислямизма. „Ако не го заявим ясно, премахването на Шенген ще бъде невъзможно. Австрия и Европа имат нужда от това. В този смисъл България трябва да се радва, че Австрия има такава позиция, която е от значение за всички европейски страни“, добавя той.

На изборите в Австрия, 78% от имащите право на глас упражниха правото си на вот. Приблизително 30% от досегашните поддръжници на Народната партия са избрали сега крайнодясната Партия на свободата, която също успя да привлече 16% от негласуващите. Междувременно, либералите отбелязаха преливане на гласове от Зелените, както и от Народната партия. Социалдемократите запазват водещата си позиция в столицата Виена.

Президентът Радев идва в Бургас. Кога и защо?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments