Ще фалират ли ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица-изток“, ако няма извънредно заседание на НС?

Прогноза на енергийния експерт Иван Хиновски

2
351
"Мини Марица-изток" ЕАД
"Мини Марица-изток" ЕАД. Снимка: Facebook

Енергийният експерт Иван Хиновски смята, че ще е пълно безумие да няма извънредно парламентарно заседание, тъй като без приемането на решението за парите по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/, ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица-изток“ ще фалират през 2026 година. Според него цената на тока няма да има общо със закриването им.

Последното парламентарно заседание приключи в нощта преди да започне предизборната кампания, като по време на него имаше скандали заради затварянето на въглищните централи и НПВУ.

Специалистът обясни в ефира на „NOVA“, че с пазарния ход на цените и липсата на пари, с които да се поддържат мините, рекултивацията им и подготовката за ликвидация до 2038 година, страната ни трябва да инвестира до 10 милиарда за възстановяването им съгласно еконормите. По думите му държавата ни не разполага с тези пари, заради това по НПВУ е предвидено да се създаде държавно минно предприятие, което да получи 2 милиарда, гарантиращи работните места на голям брой работници.

Хиновски смята, че е редно на пазарен принцип, срещу бизнес план, на мините да бъдат предоставени пари. И поясни: „В рамките на НПВУ 2 милиарда ще се ползват за преходния период, това са грантове-подарък. До 2 години, каквото и да правим, ще загубим мините и „ТЕЦ Марица изток 2“. В момента те се поддържат да работят изкуствено. Ръстът на въглеродните квоти е толкова силен, че ще загубят конкурентноспособност. С ТЕЦ-вете цената на тока ще бъде по-висока, а с повече ВЕЦ-ове и газови централи, както и с регулиращи мощности, това може да се промени.“

През 2033 година се предвижда изграждането на VII-и и VIII-и блок на АЕЦ „Козлодуй” да приключи.

Норвегия обмисля да изгради ограда по границата си с Русия като Финландия

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments