Ниската височина е основната причина за смъртта на двамата пилоти

Черната кутия разкрива, че маневрирането на безопасна височина е било пренебрегнато

1
77
Двамата загинали пилоти
Двамата загинали пилоти Снимка: Министерство на отбраната

Първоначалните данни предполагат, че основната причина за инцидента с двамата пилоти е свързана с нисък полет преди вертикалното набиране на височина, пише „bTV“.

Двамата пилоти загинаха по време на тренировъчни полети, предназначени за демонстрации, които трябваше да се проведат по случай 20 години от присъединяването на България към НАТО.

„Ниската височина при маневри не е нещо необичайно в подобни ситуации“, пояснява авиационният инженер Недислав Веселинов, като подчертава, че това е необходимо за осигуряване на по-добра видимост за публиката.

„Самолетът влезе в пикираща маневра и за седем секунди лети под голям ъгъл към земята, без видим опит за извеждане от ситуацията. Тази продължителна ориентация към земята е фатална“, коментира експертът.

Авиационният журналист Димитър Ставрев също акцентира на важността на височината на полета за катастрофата. Според него самолетът вероятно не е успял да набере достатъчно скорост, за да завърши успешно фигурата „кубинска осморка“.

„Вероятно ръководителят на полетите не е дал навременна команда за прекратяване на маневрата, въпреки че е виждал, както инструментално, така и визуално, че височината не е достатъчна. Беше необходимо да се прекрати изпълнението на фигурата и да се започне отначало. В това няма нищо притеснително; тренировките са именно за да се отработят подобни ситуации“, добавя Ставрев.

От Министерството на отбраната съобщиха, че все още нямат официални данни за причините за инцидента. Министър Атанас Запрянов заяви:

„Изпратихме екип заедно с черната кутия в Чехия. Очакваме реална и обективна оценка, която ще предоставим на обществото. Важно е да разберем причините и да предотвратим подобни произшествия, тъй като това е третият инцидент и загуба на наши хора в последните години.“

Министерството е сформирало комисия, която ще провери организацията и подготовката на българските пилоти.

Документи сочат, че Навални може да е бил убит чрез отравяне

 

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ниската височина е основната причина за смъртта на два… […]