Учени: Намаляването на хранителните отпадъци може да ограничи вредните емисии

0
12
Хранителни отпадъци
Снимка: Pixabay

Кей Мастърсън винаги е искала да направи своя ресторант, който се намира в района на Бостън, по-устойчив в развитието си, споделя самата тя пред „Associated Press“. За целта младата жена си партнира с органична ферма, за да си набавя зеленчуци бързо и достъпно, като наред с това предлага на клиентите си кутии за съхранение на храна за вкъщи за многократна употреба. Когато властите на Масачузетс обявяват, че обмислят дали да забранят на ресторантите да изхвърлят хранителни отпадъци на сметищата, Кей започва да компостира отпадъците от ресторанта си, без да чака въвеждането на официален закон.

Собственичката на ресторанта разказва, че на дневен ред веднага са се появили предизвикателства, а именно допълнителният разход от 3000 долара годишно за контейнери и извозване на органичните материали. Клиентите на заведението, които имат навика просто да изхвърлят остатъците си, се нуждаят от специални обозначения, които да ги насочат къде е правилното място за изхвърляне на неизядената храна. Понастоящем Кей твърди, че се е справила с тези проблеми, но знае, че не всички ще последват този пример.

„Трудно е да се осъзнае, че всъщност ресторантьорството е толкова труден отрасъл, че ми бяха нужни няколко тежки години, докато работата потръгне стабилно. Разходите ни непрекъснато се увеличават. Хората се отказват,“, признава още тя.

Трудностите, свързани със стремежа да се намалят осезаемо хранителните отпадъци, са провалили опитите на няколко американски щати да ги забранят, като до момента само един щат – Масачузетс е успял да го постигне, сочат данните от изследване, публикувано по-рано този месец в списание „Science“. Масачузетс е постигнал това, като е изградил една от най-обширните мрежи за компостиране в страната, извършвайки по-чести инспекции и въвеждайки по-прости правила. Наред с това, местните щати налагат солени глоби на компаниите, които не ги спазват. Всичко това е важно, тъй като според Агенцията за опазване на околната среда хранителните отпадъци допринасят за повече от половината от затоплящите планетата емисии на метан, които се отделят от депата за отпадъци.

Йоанис Стаматопулос, доцент в Тексаския университет в Остин, който е един от авторите на изследването, твърди, че законите за органичните отпадъци в другите ключови щати – Калифорния, Кънектикът, Роуд Айлънд и Върмонт – изглежда вече имат малък ефект, което е обнадеждаващо.

„Бях изненадан от резултатите“, споделя Стаматопулос.

Научните работници са установили също, че Калифорния е един от щатите, чиито усилия за намаляване на хранителните отпадъци до момента са неуспешни. Успехът на Калифорния зависи от мерките на местните власти за постигане на целите за справяне с хранителни отпадъци. Преди около две години – след периода, който анализът разглежда, щатът е започнал да оценява тежестта на юрисдикциите. Ако гражданите и компаниите не ги изпълняват, властите са изготвили план, който да ги накара да го направят. Все пак, санкциите за самите компании зависят от преценката на местните власти, а глобите за компаниите, които не спазват изискванията, са влезли в сила едва от януари тази година. Калифорния е и един от малкото щати, които са приели законодателство, насочено към хранителните отпадъци от физически лица, както и от търговски източници. Около 60% от хранителните отпадъци в депата за отпадъци идват от търговски източници, но останалите 40% са от домакинствата, твърдят експертите.

В сезона на грипа: Колко ще струва лечението му?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments