Южна Корея представи най-мощната си ракета, насочена срещу Северна Корея

Това е станало по време на мащабна церемония по случай Деня на въоръжените сили

1
14
Северна Корея, ракета
Ракета. Снимка: Pixabay

Южна Корея представи най-мощната си балистична ракета и други оръжия, насочени срещу Северна Корея, по време на мащабна церемония по случай Деня на въоръжените сили във вторник, докато президентът на Южна Корея предупреди, че режимът на Севера ще рухне, ако се опита да използва ядрени оръжия, съобщава „Асошиейтед прес“.

Южнокорейските демонстрации на оръжия и предупреждението срещу Северна Корея дойдоха, след като северният ѝ съперник наскоро разпали регионалната вражда, разкривайки съоръжението си за обогатяване на уран и тествайки ракети преди президентските избори в САЩ през ноември.

„Ако Северна Корея се опита да използва ядрени оръжия, тя ще се изправи пред решителния и съкрушителен отговор на нашите военни и на съюза (Южна Корея)-САЩ“, заяви президентът Юн Сук Йол пред хиляди войници, събрали се на военното летище край Сеул. Той изтъкна:

„Този ден ще бъде краят на севернокорейския режим.“

„Севернокорейският режим трябва да се откаже от заблудата, че ядрените оръжия ще го защитят“, каза Юн по време на церемонията южнокорейските военни показаха около 340 военни съоръжения и оръжейни системи. Сред тях беше и най-мощната балистична ракета Hyunmoo-5, която според наблюдатели е способна да носи 8-тонна конвенционална бойна глава, която може да проникне дълбоко в земята и да унищожи подземни бункери в Северна Корея. За първи път Южна Корея разкри тази ракета. САЩ прелетяха с бомбардировач B-1B с голям обсег на действие по време на церемонията, за да демонстрират явно ангажимента си за сигурност към азиатския си съюзник. Южна Корея също така изстреля някои от най-модерните си изтребители.

По-късно във вторник Южна Корея ще направи парад на своите войски и оръжия по улиците на столицата Сеул като част от усилията за повишаване на бойния дух на армията и демонстриране на възможностите за възпиране на потенциални севернокорейски агресии. Също така във вторник Южна Корея стартира своето стратегическо командване, което според официални лица интегрира конвенционалните възможности на Южна Корея с ядрените оръжия на САЩ. Южна Корея не разполага с ядрени оръжия.

От встъпването си в длъжност през 2022 г. консерваторът Юн поставя в центъра на политиката си за сигурност укрепването на военния съюз със САЩ и подобряването на тристранното сътрудничество в областта на сигурността между Сеул, Вашингтон и Токио, за да се справи с напредващата ядрена програма на Северна Корея. През последните години Северна Корея извърши няколко провокативни ракетни изпитания и заплаши да използва превантивно ядрени оръжия при потенциални конфликти с Южна Корея и Съединените щати.

Миналия месец опасенията за бомбената програма на Северна Корея се засилиха още повече, след като тя публикува снимки на секретно съоръжение за обогатяване на уран за ядрени оръжия. Това беше първото разкриване на съоръжение за обогатяване на уран от страна на Северна Корея, след като през 2010 г. тя показа съоръжение в основния ядрен комплекс на страната в Йонбьон на гостуващи американски учени.

Южнокорейски служители твърдят, че Северна Корея вероятно ще се опита да повиши допълнително напрежението с провокативни оръжейни тестове преди изборите в САЩ, за да увеличи влиянието си в бъдещата дипломация с новото американско правителство. Експертите казват, че Северна Корея вероятно смята, че разширяването на ядрения арсенал ще ѝ помогне да спечели по-големи отстъпки от страна на САЩ, като например облекчаване на санкциите.

По-рано днес севернокорейският заместник-министър на отбраната Ким Канг Ил упрекна САЩ за временното разполагане на мощни военни средства в Южна Корея и обеща силен отговор. Той цитира неотдавнашното посещение на американска ядрена подводница и прелитането на B-1B във вторник.

Ким заплаши, че ще засили „мощното военно възпиране“ на Северна Корея – явна препратка към нейния ядрен потенциал – и ще предприеме неуточнени стъпки, за да разпали опасения за сигурността на континенталната част на САЩ. Според наблюдатели коментарите му предполагат, че Северна Корея може да обмисли изстрелването на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне континенталната част на САЩ.

За първи път: Японски военен кораб е преминал през Тайванския проток

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] […]