Показаха как се гаси пожар с дрон от новия завод в Бургас

За съжаление от два опита това така не стана, като най-вероятната причина за неуспешната акция се крие в силния вятър

0
543
Гасене на пожар с дрон
Гасене на пожар с дрон. Снимка: Искра.бг

Демонстрация на това как може да бъде загасен пожар чрез дрон бе направена по време на днешното откриване на първия български завод за бронирани автомобили и дронове на „International Armored Group“.

За целта край халето бе запален огън, който трябваше да бъде загасен с безпилотната машина. За съжаление от два опита това така не стана, като най-вероятната причина за неуспешната акция се крие в силния вятър и факта, че огънят бе разпален с голямо количество бензин

В последните години дроновете се превръщат в ключов инструмент в борбата с горските и градските пожари, благодарение на способността им да предоставят информация в реално време и да достигат до труднодостъпни места. Технологиите за гасене на пожари с помощта на дронове се развиват бързо и предлагат различни решения за борба с огнените бедствия.

Основни приложения на дроновете за гасене на пожари:

  1. Оценка на ситуацията: Дроновете се използват за наблюдение на активни пожари и за предоставяне на данни за разпространението им в реално време. Те позволяват на пожарникарите да имат по-добро разбиране на условията на терена, като осигуряват преглед на мащаба на пожара и анализ на рискови зони.

  2. Инфрачервени камери: Едно от основните предимства на дроновете е възможността да бъдат оборудвани с инфрачервени камери, които могат да откриват горещи точки и скрити огнища на пожара, дори при гъст дим или в тъмни условия. Това улеснява идентифицирането на потенциално опасни зони, които могат да доведат до възобновяване на пожара.

  3. Създаване на карти: С помощта на дроновете се създават високоточни 3D карти на района, което позволява на пожарникарите да планират стратегии за евакуация и гасене на пожара с максимална ефективност.

  4. Гасене на пожари: Някои модерни дронове са оборудвани със системи за директно гасене на пожари, като имат специални резервоари за вода или пожарогасителни химикали. Те могат да хвърлят тази субстанция върху горещи точки, които са труднодостъпни за хора и стандартна техника.

  5. Създаване на защитни зони: Дроновете се използват и за създаване на защитни зони около активни пожари чрез хвърляне на огнеупорни вещества (като фосфати), които създават бариера, за да предотвратят разпространението на огъня.

  6. Превенция и ранно откриване: В някои случаи дроновете се използват за наблюдение на потенциално рискови зони, където е възможно възникването на пожари, и могат да открият малки огнища още в ранен етап.

     

    Предимства на дроновете в сравнение с традиционните методи:

  • Бърза реакция: Дроновете могат да бъдат изпратени незабавно, което позволява бърза оценка на ситуацията и предприемане на мерки.
  • Безопасност: Дроновете позволяват на пожарникарите да получават информация и да действат на безопасно разстояние, без да рискуват живота си.
  • Труднодостъпни места: Дроновете лесно достигат до области, които са непроходими или опасни за хора и наземна техника.
  • Ниска цена: В дългосрочен план дроновете могат да намалят разходите за гасене на пожари, тъй като осигуряват по-ефективно разпределение на ресурсите.

Радев за завода за бронирани машини в Бургас: Важно събитие за икономиката ни и за националната ни сигурност

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments