Европейските държави призовават гражданите си да напуснат Ливан

Днес Израел започна сухопътна офанзива срещу „Хизбула“

0
8
Ливан след бомбардировка
Ливан след бомбардировка. Снимка: Freepik.com

Европейските държави призовават гражданите си да напуснат Ливан, тъй като във вторник Израел започна сухопътна офанзива срещу „Хизбула“, пише „Politico“.

„Тръгвайте, докато все още можете“, заяви холандският посланик в Ливан Франк Молен във вторник сутринта, но добави, че засега Нидерландия няма да организира евакуационен полет. Пред пред холандската медия NOS той обяви:

„Това наистина е крайна мярка, правите го само ако наистина не можете да направите нищо друго.“

Сраженията между Израел и „Хизбула“ се засилиха в Южен Ливан, след като лидерът на войнстващата групировка Хасан Насрала беше убит от израелски въздушни удари в петък, а във вторник те приключиха с началото на израелската сухопътна офанзива.

В понеделник вечерта правителството на Обединеното кралство съобщи, че е наело първия полет от Ливан, който ще излети в сряда.

„Изключително важно е да напуснете сега, тъй като по-нататъшната евакуация може да не бъде гарантирана“, заяви външният министър Дейвид Лами пред британските граждани, определяйки ситуацията като „нестабилна“ и с потенциал за „бързо влошаване“.

Министерството на външните работи на Германия също обяви в понеделник, че е изпратило специален военен самолет в Бейрут, „за да подпомогне заминаването на колегите и техните семейства“, както и на членове на германски партньорски организации.

„Взети са и германски граждани, които са особено застрашени поради медицински обстоятелства“, се казва в изявлението на министерството.

Министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни призова в понеделник вечерта всички италиански граждани да напуснат Ливан, „използвайки търговските полети от Бейрут до Милано или Рим“. Той подчерта:

„В този момент е добре да се напусне страната, защото ситуацията е наистина сложна, водят се боеве. Така че за максимална гаранция е добре италианските граждани да напуснат страната.“

Важни срокове за земеделците, пострадали при природни бедствия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments