Започва процесът на удостоверяване на машините за гласуване за предсрочните избори

Министерството на електронното управление осигурява прозрачност и участие на партиите и НПО в сертифицирането на машините за предстоящия вот

0
8
Изборен кодекс
Изборен кодекс. Снимка: ЦИК, Facebook

Министерството на електронното управление /МЕУ/ стартира процеса на удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Този процес има за цел да гарантира надеждността и сигурността на използваните технически устройства, като той ще протече прозрачно и с участието на представители на политически партии, коалиции, неправителствени организации /НПО/ и инициативни комитети.

Регистрация за участие в удостоверяването

До днес всички заинтересовани страни – представители на партии, коалиции, НПО и инициативни комитети – могат да се регистрират за участие в процеса на удостоверяване на съответствието на машините за гласуване. Това стана ясно от официалната информация, публикувана на сайта на Централната избирателна комисия /ЦИК/.

Техническият процес по удостоверяване

На 30 септември, Министерството на електронното управление прие техническите устройства, които ще бъдат използвани за гласуване. Първоначалната стъпка на екипите на министерството е да извършат проверка на предоставените за удостоверяване активи от ЦИК. Целият процес протича под наблюдението на експерти от Държавната агенция „Национална сигурност“, което осигурява допълнителна сигурност на процедурите.

Прозрачност на процеса

Министерството на електронното управление насърчава прозрачността на изборите чрез внедряване на допълнителни мерки. В залата, където се извършва удостоверяването на машините, е инсталирана нова камера, която ще предава в реално време видео и аудио сигнал. Всеки гражданин ще може да наблюдава целия процес в специално отделена зала, която ще бъде достъпна по време на работното време на министерството.

Приоритет на честните и демократични избори

На 20 септември публично бяха изтеглени номерата на машините, които ще преминат през процеса на удостоверяване за предстоящия вот. Министърът на електронното управление Валентин Мундров подчерта, че „основен приоритет на служебния кабинет е провеждането на честни, демократични и прозрачни избори.“

Процесът по удостоверяване ще гарантира, че машините за гласуване отговарят на всички технически изисквания, с цел да се избегнат всякакви възможни манипулации и да се защити демократичният процес.

НАП с важна информация: Как да разберете дали има дело за задължения срещу вас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments