Над 30 000 българи ще гласуват в чужбина, повече от половината са в Турция

В Германия, Великобритания и САЩ ще гласуват общо над 5000 българи

0
10
Одрин
Одрин. Снимка: Искра.бг

Централната избирателна комисия /ЦИК/ обяви обществена поръчка за отпечатването и доставката на хартиени бюлетини, както и за ролките със специализирана хартия, необходими за машините за гласуване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Отговорността за изпълнението е възложена на Печатницата на Българската народна банка /БНБ/, която ще отпечата 6.8 милиона бюлетини за страната и чужбина на цена от 0.26 лв. на брой. Бюлетините ще бъдат доставени до областните администрации най-късно до 24 октомври, а Министерството на външните работи ще получи своите доставки до 13 октомври.

Освен това, БНБ ще произведе и 25 000 ролки за машините за гласуване, всяка с прогнозна цена от 14.57 лв. без ДДС. По време на преговорите преди подписването на договора ще бъдат представени мостри на хартията заедно със сертификат за качество и протокол от лабораторни изпитвания.

По данни на ЦИК, 30 688 българи са подали заявления за гласуване извън страната. Тези избиратели ще бъдат включени в списъците в съответните секции, като възможност за гласуване ще имат и лица, които не са подали заявление, но ще трябва да попълнят декларация на място. Срокът за подаване на заявления изтече на 1 октомври, като техният брой определя колко и къде ще бъдат разкрити секции в чужбина.

Най-много заявления са подадени от Турция – над 18 000, следвани от Германия с 2300, Великобритания с близо 2 000 и САЩ с над 1 200 заявления. Според законодателството се разкриват и така наречените „служебни секции“ в посолства и консулства, както и на места, където на предходни избори са гласували над 100 избиратели.

Проф. Чуков: Сблъсъкът между Израел и Иран е глобален и включва множество международни сили

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments