В Тайван е обявена тревога заради тайфуна „Кратон“

Стотици полети бяха преустановени, а училища, офиси и финансови пазари бяха затворени в очакване на тайфуна „Кратон“

0
14
Тайфун, море.
Снимка: Пиксабей

По-рано днес Тайван обяви тревога, като стотици полети бяха преустановени, а училища, офиси и финансови пазари бяха затворени в очакване на тайфуна „Кратон“, съобщи “Reuteres”. До момента има данни за един загинал, а южната част на острова е залята от проливни дъждове.

Местните власти на ключовия пристанищен град Каосюн, който се очаква да бъде в окото на бурята, призоваха хората да си останат вкъщи и да избягват морето, реките и планините, като предупредиха, че може да се повтори разрушителното въздействие на тайфуна „Телма“ от 1977 г., който причини смъртта на  37 души и опустоши града с 2,7 млн. жители. Въпреки че силата на тайфуна е отслабнала, опасността от силни вълни, ветрове и проливни дъждове остава, докато той бавно си проправя път към тайванското крайбрежие, твърдят синоптиците.

Според кмета на Каосюн Чен Чи-Май тайфунът ще загуби силата си, след като се сблъска със сушата, но все пак ще причини интензивни ветрове и дъждове.

„Ако се придвижи на север, ветровете отново ще се засилят, така че заплахата за Каосюн ще продължи да съществува.Местните жители не бива да подценяват ситуацията,“, обясни той пред репортери.

Според синоптиците след като достигне сушата, тайфунът може да премине в така наречената тропическа депресия и да се разсее, което се е случвало само веднъж в Тайван през 2001 г. Тогава буря, наречена „Трами“, причини падането на огромни количества дъжд, което доведе до масови наводнения.

Днес всички градове и окръзи на острова обявиха неработен ден, като затвориха финансовите пазар и отмениха вътрешните полети, както и 246 международни, а над 10 000 души бяха евакуирани, главно в южната и източната част на страната. В Тайпе някои молове и магазини останаха отворени.

Тайфуните често удрят планинското и слабо населено източно крайбрежие на Тайван, обърнато към Тихия океан, но сега се очаква „Кратон“ да достигне сушата в западната равнинна част на острова. Бедствието съживи лошите спомени на по-възрастното поколение на Тайван, което ясно си спомня за връхлитането на „Телма“, което наложи допълнителни превантивни мерки през последните дни.  

„Бяхме в окото на бурята. Две седмици нямаше ток, а почти месец нямаше вода. Беше катастрофално,“, спомня си Чоу И-танг, държавен служител, работещ в района Сиаоган, където се намира летището. В неговия район вече са раздадени над 700 чувала с пясък, а властите полагат усилия, за да презапасят населението с нужните продукти от първа необходимост.

Засега няма данни България да е застрашена от терористична атака

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments