Как таксиметров шофьор успя да предотврати „ало“ измама в Монтанско?

По случая е образувано досъдебно производство

0
32
Такси, "ало" измама
Такси. Снимка: Pixabay

Районното управление в Монтана работи по установяването на авторите за опит за „ало“ измама в село Липен. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Сигналът за престъплението е постъпил на 30 септември от възрастно семейство от селото. Потърпевшите са заявили, че в същия ден около 13:50 ч. са получили обаждане от скрит номер на домашния им телефон, при което жена се е представила за служител на енергийно дружество и съобщила, че семейството има непогасени задължения към дружеството в размер на 7000 лева.

По-късно са получили ново обаждане от непознат, представил се за служител на „Криминална полиция“, който им обяснил, че на територията на селото действат телефонни измамници и ще е необходима тяхната помощ за залавянето им. Мнимият полицай дал указания на семейството да съберат и предадат всичките си налични спестявания на изпратен човек.

Малко след това пред дома им пристигнал шофьор на таксиметрова фирма, който взел приготвения от тях пакет, съдържащ 12 700 лв.

Шофьорът на таксито получил обаждане на мобилния си телефон от непознат от румънски номер, който го заблудил, че изкупува земи в района на Монтана и от адреса в селото трябвало да вземе документи, като по-късно трябвало да откара и възрастните хора до нотариус.

При потеглянето си към областния град таксиджията проверил съдържанието на платнената торба и след като видял, че превозва голяма сума пари, сменил посоката на движение, за да върне парите на възрастното семейство. По случая в РУ-Монтана е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments