Илиян Василев: Нито ВЕИ-тата са ни достатъчни, нито въглищните ни централи са модернизирани!

Той разясни какво се е случило с въглищните централи във Великобритания

0
23
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Facebook

Ниво ВЕИ-тата в България са достатъчни. Нито въглищните ни централи са модернизирани. Това написа в свой анализ в социалната мрежа Facebook експертът Илиян Василев. И още: 

„По повод затварянето на последната въглищна централа във Великобритания, с което приключи 142-годишната история на въглищната енергетика там. Излизането от въглища започна от Маргарет Тачър и битките й с профсъюзите, които се опитаха да се правят на политици.

Спечели тази битка и оттогава цялата тази индустрия пое надолу. Националният оператор на мрежата в Обединеното кралство пусна тази снимка, за да покаже излизането от мрежата на последния ТЕЦ. Обърнете внимание на микса, който позволява да се балансира системата, особено в сравнение с България.

Ние сме с много по-голям дял на ядрената енергия. Но с много по-нисък дял на електроенергията произвеждана от пряката алтернатива на въглищата – газовите електроцентрали. Газовите са идеални и като базова мощност, но най-вече като балансиращи, поради бързия си старт.

У нас са съжаление, поради атаките на „еколози“ и леви проруски кръгове не бе допуснато в офшорните зони на Черно море да се направят вятърни паркове, а вятърната енергия играе ключова роля, както се вижда в Обединеното Кралство. И така нито ВЕИ – тата ни достатъчни и балансирани, нито въглищните ни централи модернизирани и постепенно извеждани без стрес.

И накрая ще берем най-лошото и от двата свят – и стария, и новия. И не се заблуждавайте – евросредствата винаги ще завършват в нечий политико-олигархичен джоб с нула ефект за икономическото развитие и реформите в енергетиката.“

Кристалина Георгиева: България има шанс за присъединяване към еврозоната през 2025 година

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments