Какво представляват израелските противоракетни системи „Железният купол“, „Прашката на Давид“ и „Стрела“?

Израел разполага с няколко системи за противовъздушна отбрана

0
29
Експлозия, противовъздушна отбрана.
Експлозия, противовъздушна отбрана. Снимка: Пиксабей

Израел използва сложната си система за противовъздушна отбрана, за да противодейства на стотици ракети и безпилотни самолети, изстреляни от Иран във вторник вечерта, съобщава „BBC“.

Различните елементи на системата се използват за справяне с различни заплахи.  През последните месеци тя беше използвана и срещу атаки от страна на Хамас в Газа, Хизбула в Ливан и бунтовниците хути в Йемен.

Какви са различните нива на израелската система за противоракетна отбрана?

Израел разполага с няколко системи за противовъздушна отбрана, всяка от които е предназначена да прихваща пристигащи ракети на различни височини и разстояния.

Железният купол, най-известният от израелските противоракетни щитове, е предназначен да прихваща ракети с малък обсег, както и снаряди и минохвъргачки, на разстояние между 4 и 70 км от ракетната установка. „Прашката на Давид“ е предназначена да унищожава ракети с по-голям обсег, крилати ракети и балистични ракети със среден или голям обсег от разстояние до 300 км. Системите „Стрела 2“ и „Стрела 3“ защитават от балистични ракети със среден и далечен обсег на действие, когато те са на разстояние до 2400 км.

Смята се, че Израел е използвал всичките си системи за противоракетна отбрана, за да противодейства на последното нападение на Иран, в което са участвали около 180 ракети, някои от които са поразили израелска територия.

Ислямската революционна гвардия на Иран (ИРГК) заяви, че 90 % от нейните снаряди са поразили целите си. Израел пък каза, че повечето от тях са били прихванати.

Това е второто нападение от страна на Иран тази година, след като през април той изстреля стотици ракети и безпилотни самолети по Израел.

Как работи „Железният купол“?

Железният купол се превърна в най-изпитаната система за противовъздушна отбрана в света поради броя на ракетите, изстреляни през последните години към Израел от Хамас и други войнствени групировки от Газа и от Хизбула от Ливан.

Батериите на Железният купол са разположени в цял Израел. Всяка батарея се състои от три или четири пускови установки, всяка от които съдържа 20 ракети-прехващачи. „Железен купол“ открива и проследява с радар пристигащите ракети и изчислява кои от тях могат да паднат върху населени места. След това изстрелва ракети по тези ракети, а останалите се оставят да паднат на открито.

Израелските сили за отбрана (IDF) вече са заявявали, че „Железният купол“ унищожава 90% от ракетите, които насочва. Смята се, че ракетите „Тамир“ струват около 50 000 долара всяка.

Системата е разработена след „лятната война“ от 2006 г. между Израел и Хизбула. Базираната в Ливан въоръжена групировка изстреля близо 4000 ракети по Израел, като нанесе огромни щети и уби десетки граждани. разработена от израелските фирми Rafael Advanced Defense Systems и Israel Aerospace Industries – с известна подкрепа от САЩ – „Железният купол“ беше разгърната през 2011 г. За първи път е използван в бойни действия през същата година, когато е прехваната ракета, изстреляна от Газа. От октомври 2023 г. насам системите „Железният купол“ са прехванали десетки хиляди ракети, изстреляни от Хамас и други войнствени групировки от Газа.

Какво представлява Хизбула и защо Израел атакува Ливан?

„Прашката на Давид“, наричана на иврит „магическа пръчка“, може да прехваща ракети на разстояние до 300 км. Разработена съвместно от израелската компания Rafael Advanced Defense Systems и американската Raytheon, тя започна да функционира през 2017 г. Нейните ракети „Stunner“ са предназначени за сваляне на балистични ракети с малък, среден и голям обсег на действие на малки височини. Подобно на „Железният купол“, „Прашката на Давид“ е насочена само към ракети, които застрашават застроени райони.

Както „Прашката на Давид“, така и „Железният купол“ са проектирани също така да прехващат самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети.

Всяка ракета David’s Sling струва около 1 млн. долара. Системата беше използвана през септември 2024 г. за сваляне на балистична ракета, изстреляна от Хизбула от Ливан.

Според ЦАХАЛ това е била произведена в Иран балистична ракета Qadr-1 – балистична ракета със среден обсег, която може да носи бойна глава с тегло между 700 и 1000 kg.

Хизбула заяви, че ракетата е била насочена към централата на Мосад в Тел Авив, но според ЦАХАЛ тя се е насочила към жилищен район.

„Прашката на Давид“ е използвана и през май 2023 г., когато палестинският „Ислямски джихад“, войнстваща групировка в Газа, изстрелва над 1100 ракети към Израел. Израел твърди, че е свалил 96% от ракетите, които са представлявали заплаха.

Как работят „Стрела 2“ и „Стрела 3“?

„Стрела 2“ е предназначена за унищожаване на балистични ракети с малък и среден обсег на действие, докато те летят в горните слоеве на атмосферата, на около 50 км над Земята.

Работата по системата започва след Първата война в Персийския залив през 1991 г., когато Ирак изстрелва по Израел десетки ракети „Скъд“ съветско производство. Тя влиза в експлоатация през 2000 г. Тя може да открива ракети на разстояние 500 км. Прехваща ги на сравнително къси разстояния – до 100 км от мястото на изстрелване.

Ракетите му се движат със скорост, девет пъти по-голяма от тази на звука, и може да обстрелва до 14 цели едновременно.

Съобщава се, че „Стрела“ 2 е била използвана в бой за първи път през 2017 г., за да свали сирийска ракета земя-въздух.

„Стрела“ 3 беше разгърната за първи път през 2017 г. и е предназначена за прехващане на балистични ракети с голям обсег, когато те се движат в горната част на дъгата си, извън земната атмосфера. Обхватът му е 2400 км. За първи път е използвана в бойни действия през 2023 г. за прехващане на балистична ракета, която бунтовниците хути в Йемен изстрелват към крайбрежния град Ейлат в южната част на Израел. Системата е разработена от държавната компания Israel Aerospace Industries с помощта на американската компания „Боинг“.

САЩ дискретно подкрепят военните действия на Израел срещу „Хизбула“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments