Жителите на село Черничево алармират за екологична катастрофа: Фекални води изтичат в реката

Хората обвиняват местните власти за бездействие и търсят решения

0
570
Фекални води в река
Фекални води в река. Снимка: Колаж

Жителите на село Черничево, Община Хисаря, алармират за неправомерно изтичане на фекални води в протичащата през селото Синя река, което застрашава околната среда и здравето на хората. Според тях проблемът е сериозен и се нуждае от незабавни мерки, но до момента няма адекватна реакция от местните власти.

Местните жители твърдят, че фекалните води, изтичащи в реката, причиняват значително екологично замърсяване. По думите им този проблем не е от скоро, но няма предприети действия от страна на кмета или общинските органи. Те изпратиха снимков и видео материал.

Те изразяват възмущението си по следния начин:

„Това е екологична катастрофа, за която кметът нехае, а Общината най-вероятно не знае или не иска да знае. Местните власти покриват действията на кметовете, защото работят заедно. Не се предприемат никакви мерки за решаване на проблема.“

По повод подадения сигнал за изтичане на фекални води в село Черничево, потърсихме позицията на Община Хисаря. Те коментираха пред Искра.бг:

„Точно такъв сигнал нямаме, но ще го приемем като такъв и веднага ще направим проверка. Ще се свържем и с кмета на Черничево, за да разберем дали и той е запознат със случая, и ще извършим съвместна проверка. Ако се констатира нарушение, на място се съставя констативен протокол, като първата мярка е да се издаде незабавно предписание за прекратяване на изтичането. Също така ще бъде наложен акт за нарушение, защото има Наредба, която забранява подобни действия. В тези случаи трябва да бъде изградена водоплътна яма или системата да бъде включена в канализацията.“

Общината увери, че ще бъдат взети необходимите мерки за решаване на проблема, ако се установи такова нарушение.

Жителите споделят също така, че този проблем не е единствен. Те споменават, че преди изборите са получили обещания за възстановяване на моста в селото, но след изборите тези ангажименти остават неизпълнени:

„Щяха да направят моста предизборно, но изборите минаха и мостът е на път да изчезне. Така е в нашата Община – обещания много, но реални действия няма.“

Жителите на Черничево настояват за незабавни мерки, които да спрат изтичането на фекални води в реката и да се гарантира безопасността им.

От Искра.бг оставаме на разположение на всички засегнати страни да изкажат своите позиции.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Сигнал до Искра.бг: Бездомно куче нападна деца на детска площадка край Хисаря

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments