Боян Рашев: Европейската зелена сделка трябва да бъде фундаментално преосмислена!

Зелените претърпяха шокиращи поражения в провинциалните избори в Бранденбург, Тюрингия и Саксония, написа още Боян Рашев

1
17
Боян Рашев
Боян Рашев. Снимка: Facebook

Европейската зелена сделка трябва да бъде фундаментално преосмислена. Това написа в свой анализ в социалната мрежа Facebook експертът Боян Рашев. Публикуваме го без редакторска намеса: 

„Зелените претърпяха шокиращи поражения в провинциалните избори в Бранденбург, Тюрингия и Саксония – излетяха от парламентите в първите две и едва успяха да преминат 5%-та бариера в третата.

„Всички ги мразят!“ – това е най-точното определение на положението, дадено от политически анализатор в Германия.

На хората им писна от грубата намеса в личния им живот от държавата – под формата на ограничения и забрани, свързани с базови права и свободи като избора на начин на отопление, придвижване, хранене и т.н.

Избирателите в Източна Германия пряко асоциират това с действията на комунистическия режим от миналото – нещо, което е практически невъзможно за тези в Западна Германия, където Зелените все още се задържат. Няма да е задълго обаче – енергийната и индустриална криза в Германия стават все по-очевидни и болезнени, а виновниците все по-малко успяват да заблудят избирателя.

За мен тези резултати са ясно предупреждение за политиците – Европейската зелена сделка трябва да бъде фундаментално преосмислена, за да не доведе до пълен разпад на ЕС.

Зелените бяха основните пропагандатори на тези политики, но реализацията им бе възможна благодарение на сътрудничеството както на социалистите, така и християндемократите – неслучайно в Германия все по-голяма тежест добиват крайнодесни и крайнолеви партии извън статуквото. Подобно е положението в цяла Европа.

Ако водещите партии не се осъзнаят навреме и не коригират курса, това няма да завърши добре – нито за Германия, нито за Европа.“

България ще сключи ключово споразумение с Украйна

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments