Икономист: С всяка изминала година парите в банката се обезценяват

Всеки пети българин на възраст от 40 до 59 години има спестявания и разчита на тях

0
12
Банкомат
Снимка: Pixabay

„Това, че имаме пари в банките е хубаво нещо. Но негативната възвращаемост, която имаме, заради високата инфлация, реално погледнато, означава, че всяка изминала година ние ще имаме по-ниска покупателна способност и със същите пари ще можем да си купуваме по-малко“.

Това заяви инвестиционния експерт Макс Баклаян пред „БНТ“. Той коментира данни, според които всеки пети българин на възраст от 40 до 59 години има спестявания и разчита на тях. Обикновено профилът е на човек с висше образование от областен център.

Изследването също така отчита, че по-малко от 40% от спестяващите отделят само 10% от приходите си за „черни дни“. Хората заделят средства най-често за спешни случаи и инциденти, а следващата най-популярна причина е за почивки и екскурзии. Трети са тези, които спестяват за покупка автомобил.

Най-предпочитаното място на българина за съхранение на парите му остават банките. Над 61% у нас имат депозити. Остава и традицията да се инвестира в чужда валута.

Икономистите също така съветват хората да следят внимателно разходите си, тъй като обикновено голяма част от тях могат да бъдат спестени. По този начин дори хората, които са близо до средния доход в страната, ще имат възможност да заделят настрана някакви средства. 

1 милиард лева за саниране тръгват към общините

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments