САЩ забраняват нови видове стоки от Китай заради твърдения за принудителен труд

Федералният закон, който президентът Джо Байдън подписа в края на 2021 г., последва твърденията за нарушения на човешките права от страна на Пекин

0
16
САЩ-Китай
САЩ-Китай. Снимка: Pixabay

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обяви в сряда, че ще забрани вноса на стоки от китайски производител на стомана и китайски производител на изкуствен подсладител, обвинявайки и двамата, че са замесени в използването на принудителен труд от крайнозападния китайски регион Синдзян, съобщава „Асошиейтед прес“.

С това действие се разширява обхватът на усилията на САЩ да противодействат на влизането в страната на продукти, за които правителството твърди, че са свързани с нарушения на човешките права.

Допълването на списъка с юридически лица по Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите е първият случай, в който базирано в Китай стоманодобивно предприятие или предприятие за производство на подсладител аспартам са обект на правоприлагащите органи на САЩ, заявиха от DHS. Ето какво обясни Робърт Силвърс, заместник-министър на вътрешната сигурност по въпросите на политиката:

„Днешните действия потвърждават ангажимента ни да премахнем принудителния труд от веригите за доставки в САЩ и да поддържаме ценностите си за човешки права за всички.“

Той бе категоричен:

„Нито един сектор не е забранен. Ще продължим да идентифицираме субекти в различни индустрии и да държим отговорни онези, които се опитват да се възползват от експлоатацията и злоупотребите.“

Федералният закон, който президентът Джо Байдън подписа в края на 2021 г., последва твърденията за нарушения на човешките права от страна на Пекин срещу членове на етническата група на уйгурите и други мюсюлмански малцинства в Синдзян. Китайското правителство отхвърли твърденията като лъжи и защити практиката и политиката си в Синдзян като борба с тероризма и осигуряване на стабилност. новият подход бележи промяна в търговските отношения на САЩ с Китай, за да се вземат все повече предвид националната сигурност и правата на човека. Пекин обвини САЩ, че използват правата на човека като претекст за потискане на икономическия растеж на Китай.

Прилагането на закона първоначално беше насочено към соларните продукти, доматите, памука и облеклото, но през последните няколко месеца правителството на САЩ определи нови сектори за прилагане, включително алуминий и морска храна.

„Това е само отражение на факта, че за съжаление принудителният труд продължава да петни твърде много вериги за доставки“, заяви Силвърс пред търговска група през юни, когато отбеляза двегодишнината от създаването на списъка на субектите. И продължи:

„Така че нашата мрежа за прилагане всъщност е доста широка от гледна точка на промишлените сектори.“

Силвър уточни, че законът променя динамиката по отношение на поставянето на тежестта върху вносителите да познават собствените си вериги за доставки и че прилагането му е показало, че САЩ могат „да постъпят правилно“, без да спират нормалната търговия.

От юни 2022 г. насам списъкът с юридически лица е нараснал до общо 75 компании, обвинени в използване на принудителен труд в Синдзян или в снабдяване с материали, свързани с този принудителен труд, съобщиха от Вътрешна сигурност.

Baowu Group Xinjiang Bayi Iron and Steel Co. Ltd и Changzhou Guanghui Food Ingredients Co. Ltd. са китайските компании, които бяха добавени в списъка.

Дебатът за вицепрезидент: Нито един от кандидатите не представи плановете на шефа си

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments