Тони Блеър призова за привличане на трета страна в усилията за примирие в Газа

Същевременно той изрази подкрепата си за войната, която Израел води срещу „Хизбула“

0
9
Война в Газа
Война в Газа. Снимка: Pixabay

Бившият британски министър-председател Тони Блеър призова Ивицата Газа да бъде управлявана от трета страна, тъй като според него това би помогнало за прекратяването на конфликта там, предаде „Politico“. Същевременно той изрази подкрепата си за войната, която Израел води срещу „Хизбула“.

Когато Блеър беше британски министър-председател по време на войната между Израел и „Хизбула“ в Ливан през 2006 г., той подкрепи Израел и се противопостави на призивите на собствения си кабинет за налагане на оръжейно ембарго. Ето защо той свързва настоящите военни действия с нарушаването от страна на „Хизбула“ на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г. за прекратяване на огъня, която призовава групировката да се изтегли от границата с Израел и да се разоръжи. Блеър беше назначен за пратеник на мира в Близкия изток малко след като напусна поста си през 2007 г., като представляваше САЩ, ООН, Европейския съюз и Русия. Той се опита да договори споразумение между Израел и Палестина, но не постига особен напредък. През 2015 г. той подаде оставка и се оказа от тази роля.

„По този начин може да се сложи край на конфликта в Газа и на конфликта в Ливан, като „Хизбула“ направи това, което е трябвало да направи преди онези 18 години,“, сподели Блеър в ефира на подкаста „Power Play“ на „Politico“. 

Той заяви още, че обсадената територия на Газа не трябва да бъде управлявана нито от Израел, нито от „Хамас“, а от неуточнена трета страна като част от усилията за постигане на мирно споразумение и започване на процес на възстановяване на територията от разрушенията.  

В неделя израелските военни сили бомбардираха и разрушиха централата на „Хизбула“ в Бейрут, отнемайки живота на лидера на подкрепяната от Иран групировка Хасан Насрала. Тази седмица Израел предприе сухопътна инвазия в южната част на Ливан, който е негов северен съсед. Във вторник Иран извърши директна ракетна атака срещу Израел, за което Израел се закани да отвърне подобаващо.

Както е известно, напрежението ескалира осезаемо след ракетните атаки на „Хизбула“ срещу Израел, извършени веднага след нападението на „Хамас“ на 7 октомври, което принуди около 80 000 израелци да напуснат домовете си в северната част на страната. Израел отвърна със собствени въздушни удари и оттогава насам двете страни почти ежедневно си разменят трансграничен огън.

„Израел реши, че ще предприеме действия, за да елиминира тази заплаха от север. Бих могъл да ви дам дълъг списък с критики към израелското правителство, които съм отправял през годините, но трябва да разберете, че те бяха нападнати на 7 октомври и на 8 октомври, затова трябваше да се защитят,“, обясни Блеър.

„Подходът на Израел е такъв, че ако бъде нападнат, той отвръща на удара,“, каза още той.

След протеста в Бургас: Психолози от София пътуват към Бургас заради проблемно дете!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments