С песен започна и с песен приключи награждаването на победителите в конкурса „Бургас – заливът на спомените“

Официалната церемония се проведе днес в Регионалната библиотека "Пейо Яворов"

1
51
Татяна Йотова
Татяна Йотова. Снимка: Искра.бг

С песен започна и с песен приключи церемонията по награждаването на победителите в литературния конкурс „Бургас – заливът на спомените“. Събитието стартира в 11:00 часа в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ с изпълнение на хор „Морски звуци“, с ръководител Веселин Тодоров.

Поетесата Яна Вълчева, която е сред организаторите на конкурса, който се провежда за втора поредна година, се обърна към участниците с думите: „Бургас е пропит с романтичното усещане за истина и смисъл, споделени мигове, нежност, обич, море, незабравими спомени. В него има една осезаема носталгия, от която стотици години се храни изкуството. Точно тази носталгия се усещаше във всички произведения, които успяхме да прочетем и класираме.“ След това тя прочете стихотворението „Спомен“ на Нина Стоянова от книгата „Бургаската пролет“, която ежегодно Клубът на пенсионерите издава.

Заместник-кметът „Култура и вероизповедания“ към Община Бургас Диана Саватева също поздрави участниците: „Както първата книга, така и второто издание е по-важно от първото, защото първото издание се прави с много ентусиазъм и любов, с много чиста енергия. При второто има по-голяма отговорност, защото се поставя началото на нещо и трябва при всички случаи нивото да не е по-ниско от първото. За това съм сигурна, че конкурсът ще има бъдеще и през следващите години, след като успеешно е преминал през ключовата втора година, надявам се да бъда сред хората, които ще чуят и ще прочетат стиховете в следващите издания. Всички ние, които се занимаваме с изкуство, неслучайно говоря от първо лице множествено число, сме независими от възрастта и времето, защото заниманията с изкуство нямат никакво отношение към това дали си в първа, втора, трета или четвърта възраст. Напротив колкото повече човек трупа житейски опит, колкото повече трупа информация, толкова неща, свързани с изкуството стават по-зрели и по-стойностни. За това има великолепни художници, поети, писатели, които са на достолепна възраст. Творете, радвайте се на това, което създавате! Това е моето пожелание!“

Последва и награждаването, като се започна от третото място, което беше отредено за стихотворението „Отдавна беше“ на Диана Фъртунова. Яна Вълчева сподели, че надпреварата за второто място е била изключително оспорвана и заради това има две втори места. Едното е за миналогодишната победителка Мария Златева със стихотворението „Море“, а другото е за варненката Геновева Станчева, която не присъства днес, но е представила стихотворениеото „Паметно лято“.

И така се стигна до първата награда. Тазгодишната победителка е поетесата Татяна Йотова за стихотворението й „В най-лиричния час“. Вижте кадри от награждаването й.

След това Йотова „подари“ на публиката още една изненада – изпълни две песни, като можете да чуете отказ от едната в следващото видео:

Организаторите бяха подготвили и няколко поощрителни награди, а именно за Димитър Станчев и творбата му „Бургаски утрини“. Оценена беше и столичанката Теменуга Димитрова, която е изпратила до организаторите на конкурса две любовни писма, писани до нея, когато е била млада. Отличена беше и Марийка Бошнакова за произведението й „Бургас-заливът на спомените“.

Марийка Бошнакова
Марийка Бошнакова. Снимка: Искра.бг

Бошнакова сподели, че е родена в Шабла, но е изградила живота си в Бургас, като е била дълги години в Основно училище „Пейо Яворов“ в Бургас. Тя беше подкрепена от внучка си, която я е записала в конкурса „Бургас – заливът на спомените“.

Събитието беше закрито с изпълнение на хора „Морски звуци“, което можете да чуете в следващото видео.

Припомняме, че конкурсът се организира за втора поредна година и е за хора на възраст над 60 години, живеещи в Бургас и региона, които чрез любовта си към писаното слово най-умело и красиво ще съхранят за поколенията морските нюанси на своите вълнуващи преживявания.

След протеста в Бургас: Психолози от София пътуват към Бургас заради проблемно дете!

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments