Редица наказателни процедури срещу България стартира ЕК

С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС

0
14
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: КНСБ

С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Решенията по процедури за нарушения спрямо България са по отношение на:

· Околна среда

Комисията изпрати официално уведомително писмо на България (INFR(2024)2203), поради неспазване на Директивата относно шума (Директива 2002/49/EО). България не е докладвала на Комисията цялата необходима информация относно стратегическите карти на шума, включително излагането на шум на населението.

· Правосъдие

Комисията изпрати мотивирано становище на България (INFR(2020)2321), поради това че е транспонирала само частично и неправилно Рамковото решение на Съвета относно борбата с расизма и ксенофобията (Рамково решение 2008/913/ПВР на Съвета). В българското право расистките и ксенофобските мотиви не са определени или не са правилно определени като утежняващо обстоятелство за всички правонарушения, или не се гарантира, че националните съдилища могат да вземат под внимание тези мотиви при определяне на размера на присъдите.

Комисията изпрати мотивирано становище до България (INFR(2024)2003), поради това че държавата не е транспонирала правилно в националното си законодателство Директивата относно правото на достъп до адвокат и на осъществяване на връзка при задържане (Директива 2013/48/ЕС). Комисията смята, че България не е транспонирала правилно в националното си право няколко от елементите на директивата: разпоредба относно приложното поле на процесуалните права и относно ефективното участие на адвоката по време на разпит; както и относно дерогациите от правото на достъп до адвокат поради нуждите на разследването.

Европейската комисия изпрати също мотивирано становище на България (INFR(2021)2262) поради неспазване на Рамковото решение относно европейската заповед за арест и процедурите за предаване между държавите членки (Рамково решение 2002/584/ПВР на Съвета). Комисията смята, че България не е транспонирала правилно разпоредбите относно решението за това издирваното лице да остане задържано и относно материалните условия, необходими за действителното предаване на издирваното лице.

· Мобилност и транспорт

Комисията реши да намали размера на финансовите санкции срещу България (INFR(2021)0517), които предложи на Съда на Европейския съюз, в отговор на това, че България е транспонирала частично Директивата относно европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ). През април 2023 г. Комисията предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз, поради това че не е транспонирала Директивата за ЕУЕПТ (Директива (ЕС) 2019/520). Комисията започна производство за установяване на нарушение срещу България през ноември 2021 г. Тъй като България продължи да бъде в нарушение на задължението си да транспонира директивата, Комисията реши да сезира Съда през април 2023 г. с предложение за налагане на финансови санкции. Оттогава България транспонира част от директивата. Поради това Комисията предлага на Съда намаляване на първоначално предложените санкции, за да се отразят това частично транспониране и усилията на България.

· Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари

Комисията изпрати официално уведомително писмо на България (INFR(2024)4020), поради това че е транспонирала неправилно Директивата за автомобилното застраховане (Директива 2009/103/ЕО). Съгласно българското законодателство задължителната застраховка на моторни превозни средства при някои увредени лица покрива обезщетението за неимуществени вреди, причинени от смъртта на роднина при произшествието. Тази сума обаче е по-ниска от минимума, изискван съгласно Директивата за автомобилното застраховане. Комисията смята, че това не съответства на задълженията, наложени на България съгласно директивата.

Ивайло Мирчев с тежки обвинения към Митко Каратиста за купуване на гласове в Бургас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments