Първите доставки на втечнен природен газ за България пристигнаха на терминала в Александруполис

Историческа първа доставка на втечнен природен газ за България от TotalEnergies

0
16
Владимир Малинов
Владимир Малинов. Снимка: МЕ

Днес бе отбелязано историческо събитие за България с пристигането на първата доставка на втечнен природен газ на новооткрития терминал в Александруполис, Гърция. Компанията TotalEnergies Gas and Power Ltd. достави 1 милион MWh природен газ в изпълнение на договора, спечелен чрез първия от петте търга, обявени от „Булгаргаз“ ЕАД за периода октомври 2024 – февруари 2025 г. Част от доставения газ ще бъде включен в микса за октомври, заедно с газ от Азербайджан и подземното газово хранилище „Чирен“, предоставяйки по-добри ценови условия за потребителите.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов отбеляза важността на това събитие, подчертавайки, че решението на България да участва като акционер в терминала в Александруполис преди години днес води до реална енергийна диверсификация.

„Това е ключова стъпка за енергийната независимост на страната ни и за осигуряване на конкурентоспособност за икономиката и стабилност за домакинствата“, заяви Малинов на церемонията по посрещането на кораба.

Газът, който днес пристигна в България, е с произход Норвегия, като министър Малинов подчерта, че това е първата доставка, извършена през новия терминал. Той осигурява достъп до различни и надеждни източници на газ като САЩ, Катар, Египет и други страни, допринасяйки за енергийната сигурност на региона.

Новооткритият терминал в Александруполис стартира търговската си експлоатация на 1 октомври 2024 г. и разполага с капацитет за съхранение на 153 500 куб. м. втечнен природен газ и регазификация до 5.5 милиарда куб. м. годишно. България, чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД, притежава 20% дял в Gastrade S.A., компанията, която притежава и управлява терминала. Новото съоръжение ще служи не само за доставки за България, но и за други държави от региона като Гърция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна.

Капацитетът на съоръжението за първите пет години вече е почти изцяло запълнен, което показва значителния интерес към доставки чрез новия терминал.

Това е първа реална стъпка към изграждането на Вертикалния газов коридор, подкрепен от Европейския съюз и САЩ“, заяви министър Малинов, подчертавайки значението на този проект за региона.

Италия настоява за преразглеждане на предстоящата забрана за продажба на автомобили с изкопаеми горива

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments