Сградата на Община Търговище ще бъде осветена в зелено на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

По този повод във вечерните часове на 5 октомври фасадата на администрацията ще бъде осветена в зелено - цветът на донорството и трансплантацията

0
12
Община Търговище
Община Търговище. Снимка: Архив

Община Търговище се включва в отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. По този повод във вечерните часове на 5 октомври фасадата на администрацията ще бъде осветена в зелено – цветът на донорството и трансплантацията.

Инициативата за отбелязване на този ден е на Съвета на Европа. В страната ни Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ организира информационна кампания за повишаване на обществената осведоменост за смисъла и значението на донорството и трансплантацията на органи.

От изпълнителната агенция припомням, че донорството е безвъзмезден акт на даряване. Донор може да бъде всяко лице в състояние на медицински установена мозъчна смърт, което няма тежки инфекциозни и онкологични заболявания. Органна трансплантация се извършва при невъзможни за лечение болести.

Tя има характер на животоспасяващо лечение в случаи на сърдечно, белодробно и чернодробно заместване, или промяна на качеството на живот и лечение при бъбречно заместване. Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси до 8 човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани.

По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ у нас трансплантация на орган очакват 836 граждани. 770 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 22 очакват сърдечна трансплантация, 19 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб. 10 пациенти се нуждаят от трансплантация на бял дроб.

Повишаването на обществената осведоменост по темата за донорството и трансплантацията е от изключително значение, за да получат втори шанс за живот чакащите за трансплантация пациенти.

Губи ли България икономическата си свобода?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments