Конференция в Бургас разисква как да се приобщават ученици от уязвимите групи към образованието

Участват 150 педагози от цялата страна

0
402
Министър Галин Цоков по време на конференцията в Бургас
Министър Галин Цоков по време на конференцията. Снимка: КНСБ

От 2 до 4 октомври в Бургас се провежда IX Конференция на тема „Добри педагогически практики в областта на образователната интеграция и образователно приобщаване на деца и ученици от уязвими групи“. Участват 150 педагози от цялата страна.

Организатори на форума са Синдикатът на българските учители /СБУ/ и Министерството на образованието. Той бе открит от зам.-председателя на СБУ Иван Кънчев и зам.-министъра на образованието Емилия Лазарова. Днес участие в конференцията взе и просветният министър. По време на конференцията се представят работещи модели за работа с родителската общност, проектно-базираното обучение, използване на дигитални платформи за интеграция на ученици от уязвими групи, допълнително обучение по български език, отношение към четенето и книгите, екологичната среда и др.

Сред официалните гости на откриването бяха областният координатор на КНСБ в Бургас Мая Сариева, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, началникът на РУО Бургас Петя Петрова, на РУО-Варна Ирена Радева и на РУО-Шумен Кремена Маринова, директорът на дирекция „Приобщаващо образование“ в МОН Грета Ганчева, експерти, представители на община Бургас, университетски преподаватели и др.

„Политиките в областта на приобщаващото образование и образователната интеграция са част от общите ни усилия да покажем, че училището е място на една сплотена, отговорна и демократична общност. Общност, която съхранява ценностите и се обогатява, приемайки различието и разгръщайки многообразието от култури“, каза Емилия Лазарова.

По думите й обмяната и споделянето на най-добрите разработки на учителите по отношение на прилагането на образователната интеграция и на образователното приобщаване на деца и ученици от уязвими групи между цялата колегията е изключително ценна за подобряване на среда, в която възпитаваме и обучаваме децата. Лазарова посочи, че се предоставят допълнителни средства от държавния бюджет за работа с деца и ученици от уязвими групи, но политиките на МОН за обхват и подкрепа имат резултат благодарение на учителите.

Министерство на културата: Важно за читалищата!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments