Украйна разкрива броя на гражданите си, загинали в руски плен

При редовната размяна на затворници между Москва и Киев са били върнати около 3600 украински военнопленници и депортирани граждани

0
71
Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: Pixabay

Според нови данни на министерството на отбраната в Украйна най-малко 177 украински пленници са загинали след пълномащабната инвазия на Кремъл в страната, предаде „Politico“. Понастоящем хиляди други са изложени на сериозен риск.

„Колкото повече време прекарват в руските затвори, толкова по-близо са до смъртта,“, споделя с тревога Виктория Цимбалюк, представител на Координационния щаб за подкрепа на военнопленници, клон на украинското министерство на отбраната. Тя разкри още, че поради липсата на строг международен надзор реалният брой на смъртните случаи в руските затвори вероятно е много по-висок.

„Това е броят, с който разполагаме, но, разбира се, не всички тела са върнати, а за много от тях дори не е потвърдено от Русия, че са в плен,“, твърди Виктория Цимбалюк.

При редовната размяна на затворници между Москва и Киев са били върнати около 3600 украински военнопленници и депортирани граждани. Смята се обаче, че хиляди от тях все още са в ръцете на руските власти. За лошото отношение на Русия към затворниците се съобщава от години. Репресиите срещу гражданското общество и независимите коментатори улесниха нормализирането на насилието и осигуриха на служителите в затворите усещане за власт и безнаказаност. Според доклад, публикуван вчера от екипа на върховния комисар на ООН по правата на човека, положението на украинските военнопленници към днешна дата е още по-лошо. В доклада се отбелязва, че изтезанията на пленени военнослужещи са „широко разпространени и системни“ и се извършват с одобрението на руското ръководство.

Виктория Цимбалюк разкри, че Русия отказва да потвърди местонахождението или пленничеството на хиляди затворници, което кара отчаяните им роднини ежедневно да гадаят дали близките им все още са живи.

 ООН потвърди, че са регистрирани и редица случаи на изтезания на руски военнопленници, пленени от украинските власти, но отбелязва, че тези агресивни действия са били прекратени, след като руските граждани са попаднали в системата на затворите. Към днешна дата независими анализатори имат неограничен достъп до руските военнопленници.

32-годишната Катерина Назарий споделя, че не е говорила и не е чувала съпруга си, откакто е бил пленен край Мариупол преди 830 дни. Малко след като изчезнал, тя разбрала, че е в руски ръце от потресаващ видеоклип, който бил споделен в прокремълски канал в Telegram. По-късно Катерина научила от освободени украински затворници, че нейният съпруг се намира в център за задържане в Луганск в окупирана Украйна, въпреки че руските власти многократно са отричали да имат информация за него. Жената признава, че изпитва страх всеки път, когато телефонът ѝ звънне, притеснявайки се, че това ще бъде новина за смъртта на съпруга ѝ.

„Връщаме се в Средновековието. Ако светът замълчи сега, Русия ще приеме това като знак, че може да продължи да действа безнаказано“, каза още тя.

МТСП ще продължи да подкрепя социалното включване на хората с епилепсия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments