Иван Кондов с ключово участие в подкрепа за мира в Близкия изток

България се ангажира с укрепването на мира и разширяване на франкофонското сътрудничество на международната сцена

0
20
Иван Кондов
Иван Кондов. Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Иван Кондов участва в 45-та Конференция на министрите на външните работи на Международната организация на Франкофонията. Събитието, проведено на 4 и 5 октомври във Вилер-Котре и Париж, служи като подготвителна стъпка за предстоящата 19-та Среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Франкофонията.

Основна тема на конференцията бе проектът на „Резолюция относно кризисни ситуации, разрешаване на кризи и укрепване на мира във френскоговорящия свят“. Обсъдени бяха също така проектът на Декларацията от Вилер-Котре и други документи, които ще бъдат приети на Срещата на върха.

В своето изказване министър Кондов подчерта значението на членството на България в Международната организация на Франкофонията. Той акцентира върху платформата за многостранно сътрудничество и диалог, основани на общ език и ценности като демокрацията, правата на човека и върховенството на закона. Според Кондов, франкофонската общност разполага с капацитет да мобилизира допълнителни сили за икономическото и социалното развитие на страните членки.

Министър Кондов изрази и своето безпокойство от ситуацията в Близкия изток, призовавайки за деескалация и постигане на мир в региона.

По време на конференцията министърът се срещна с новоназначения си тунизийски колега, министър на външните работи, емиграцията и тунизийците в чужбина – Мохамед Али Нафти. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на двустранното сътрудничество и организирането на политически консултации между България и Тунис.

Министър Кондов също така посети българския щанд в Селището на Франкофонията, което е съпътстващо събитие на 19-та Среща на върха. Там той демонстрира подкрепа за българското участие в глобалната франкофонска общност.

Предстои отваряне на нови процедури за 350 млн. лева за модернизация на български предприятия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments