МТСП ще продължи да подкрепя социалното включване на хората с епилепсия

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Румяна Петкова по време на Балканска среща на тема „Епилепсията не е присъда“

2
20
Балканска среща на тема Епилепсията не е присъда
Балканска среща на тема "Епилепсията не е присъда". Снимка: МТСП

Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще продължи да подкрепя включването в обществото на хората с епилепсия, които поради спецификата на своето заболяване са изправени пред редица предизвикателства за своята социална интеграция и трудова реализация. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Румяна Петкова по време на Балканска среща на тема „Епилепсията не е присъда“, организирана от Асоциацията на родители на деца с епилепсия /АРДЕ/.

Тя постави акцент върху дългогодишна съвместна работа между МТСП и АРДЕ, благодарение на която е постигнат значителен напредък за осигуряването на лечение на хората с епилепсия, насърчаване на тяхното социално включване и преодоляване на стигмата към заболяването.

„Имаме да извървим още много път, докато децата и възрастните с епилепсия бъдат приети като равноправни членове на обществото. Важно е да извървим този път заедно“, каза заместник-министър Петкова.

По време на срещата бяха представени част от резултатите по мерките и програмите на МТСП за насърчаване на заетостта на хората с увреждания, в т.ч. болните от епилепсия. От началото на 2024 г. 57 работодатели са разкрили 180 работни места за тях с финансиране от държавния бюджет. Средствата са осигурени по Националната програма за заетост на хората с увреждания.

По Програмата за финансиране на целеви проекти на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания през тази година са подкрепени 16 проекта със социална насоченост. Чрез тях ще бъдат подобрени здравословните и безопасни условия на труд за хора с трайни увреждания. Финансираните проекти със стопанска насоченост са 21, като по тях ще бъдат разкрити 30 работни места с осигурена заетост за една година. От началото на 2024 г. МТСП е финансирало 25 проекта на хора с увреждания за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност.

Конференция в Бургас разисква как да се приобщават ученици от уязвимите групи към образованието

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] МТСП ще продължи да подкрепя социалното включване на х… […]

trackback

[…] МТСП ще продължи да подкрепя социалното включване на х… […]