Тръмп губи позиции сред жените по отношение на икономиката

Почти две трети от анкетираните жени са заявили, че инфлацията и икономиката са най-важният въпрос за тях, когато решават как да гласуват

0
11
Тръмп
Снимка: Pixabay

Според ново проучване жените не само предпочитат вицепрезидента Камала Харис пред бившия президент Доналд Тръмп с 15 процентни пункта. Те започват да дават предимство на Харис и по един от най-силните му въпроси – икономиката, пише „Politico“.

Проучването на Американския университет, споделено първо с „Politico“, установи, че мнозинството от жените се доверяват на Харис пред Тръмп да се справи с инфлацията и да намали разходите за живот. Други 46% предпочитат Харис пред Тръмп да се справи с икономиката, докато 38% предпочитат Тръмп по нея. Почти две трети от анкетираните жени са заявили, че инфлацията и икономиката са най-важният въпрос за тях, когато решават как да гласуват.

Икономиката остава слаба страна за демократите, които навлизат в последния месец на кампанията. Една от най-трайните силни страни на Тръмп е мнението на избирателите за неговото лидерство по въпроса, което беше още по-изразено, когато президентът Джо Байдън оглавяваше листата на демократите. Но откакто Харис пое поста през юли, вицепрезидентът намали преднината на Тръмп по отношение на икономиката.

В анкетата, в която са участвали повече от 800 регистрирани гласоподавателки през септември, жените заявяват, че като цяло се чувстват по-добре по отношение на икономиката. Над 60% от жените в предградията са заявили, че се чувстват песимистично настроени към икономиката при анкетирането през 2023 и 2022 г., но този процент е спаднал до 40 % в последните данни от проучването. Все пак почти две трети от жените заявяват, че личното им финансово положение се е влошило през последните години. Ето какво споделя, Линдзи Вермайен, която е провела проучването:

„Харис елиминира предимството на Тръмп по отношение на инфлацията, намали го по отношение на икономиката в по-общ план и увеличи тази разлика при жените. Това наистина е показателно за факта, че комуникациите пробиват, а нейните призиви към избирателите или умерените избиратели също започват да пробиват.“

Проучването отразява огромната разлика между половете в кампанията, като Тръмп се представя много по-добре сред мъжете. Но като цяло то е добра новина за демократите, които се опитват да увеличат предимството си сред жените. Харис е подобрила рейтинга си на предпочитание сред жените, откакто се е издигнала начело на листата, като е скочила с 12 пункта в сравнение с 2023 г. Сега 55% от анкетираните я възприемат положително, докато 41% имат отрицателно мнение за нея. В същото време 57% от жените гледат неблагоприятно на Тръмп.

Абортите все още се нареждат на първо място сред темите за жените, след отмяната на решението „Роу срещу Уейд“ през 2022 г. Две трети от анкетираните жени заявяват, че абортите трябва да бъдат законни във всички или в повечето случаи. Други 86% от жените казват, че правителството не трябва да се намесва в решението на жената дали да направи аборт. Само 14% от жените са заявили, че според тях абортите трябва да бъдат незаконни.

Сред жените републиканки проучването показва, че противопоставянето на правото на аборт се е смекчило значително само през последната година. Само 12 процента от тях са заявили, че абортът трябва да бъде незаконен при всички обстоятелства – група, която е намаляла наполовина от 2023 г. насам, когато 24 процента от жените републиканци са заявили, че не го подкрепят при всички обстоятелства. Възгледите на жените за абортите като цяло работят в полза на Харис, която държи голяма преднина по въпроса кой кандидат може да се справи с този въпрос – 55% подкрепят Харис по него.  

От своя страна Харис не е говорила много за историческите елементи на кампанията си. Но девет от десет жени от Демократическата партия казват, че са мотивирани от нея. И може би по-важното за Харис е, че 70 процента от независимите жени са заявили, че са развълнувани да помогнат за избирането на първата жена президент. Две трети от всички анкетирани жени заявиха, че смятат, че страната е „по-отворена“ за избирането на жена президент, отколкото през 2016 г.

Икономиката на Русия ще бъде застрашена, ако Саудитска Арабия увеличи производството на петрол

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments