Димитър Главчев: Евакуацията на българските граждани в Ливан и Иран е в ход

Приключва евакуацията на българите в Ливан, а готовността за евакуация от Иран остава в сила

1
14
Димитър Главчев
Димитър Главчев. Снимка: МС

Премиерът Димитър Главчев направи изявление пред журналисти след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/. Той съобщи, че евакуацията на български граждани в Ливан продължава, като 25 души ще бъдат евакуирани днес, а останалите 16 утре с полет на канадските авиолинии до Истанбул. От там те ще се приберат в България, с което евакуацията ще бъде успешно завършена за всички, които са пожелали да се върнат.

Главчев подчерта, че въпреки потенциалния риск от мигрантска вълна, в момента мигрантските потоци към България са нормални и няма промяна в структурата им. Страната продължава да взема всички необходими мерки за национална сигурност.

Той също така информира, че в Иран има между 45 и 50 българи, които потенциално могат да поискат евакуация, като за тях също е предвидена готовност, макар никой да не е подал желание за напускане досега. Главчев отбеляза, че опасността в Иран е висока и пътуванията до страната не се препоръчват.

По време на заседанието на КСНС е била обсъдена и идеята за отделяне на 2,5% от БВП за национална сигурност. Главчев предложи бюджетът да бъде представен предварително на политическите партии, за да се избегнат непрактични предложения и параметрите да бъдат регулирани преди гласуването му в Народното събрание. Това ще се случи след 27 октомври.

Румен Радев: Рискът от миграция и тероризъм за България се увеличава след конфликта в Близкия изток

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments