България и Косово подписват Споразумение за кинематографична копродукция

България и Косово са близки съседи, следователно разполагаме с много голям потенциал за развитие на културата и на културния туризъм, който все още не е използван

1
12
Срещата в МК
Срещата в МК. Снимка: Facebook

България и Косово са близки съседи, следователно разполагаме с много голям потенциал за развитие на културата и на културния туризъм, който все още не е използван. Имаме общ интерес това да се промени, както и политическата воля и намерение да го направим, като сътрудничеството ни бъде поставено на стабилна и работеща дългосрочна основа.

Около тази теза се обединиха министърът на културата Найден Тодоров и извънредният и пълномощен посланик на Република Косово в Република България Н. Пр. г-н Хаджи Байрактари.

Н. Пр. Байрактари подчерта значението на българската общност в Косово като естествен мост на приятелство и изрази задоволството си от това, че в страната му се гради мулти-етническо общество с равни възможности за всички граждани. Посочи, че визовата либерализация на Косово е довела до значително засилване на потока туристи към българските зимни курорти, а това може да се доразвие и в сферата на културния туризъм.

Министър Тодоров изрази желание да бъде по-скоро подписано Споразумение за кинематографична копродукция между Правителството на Република България и Правителството на Република Косово. Копродукцията ще подпомогне филмовите индустрии на двете страни и ще допринесе за икономическия растеж на производството на филмови, телевизионни, видео продукти и продукти на новите медии, както и за разпространението на тези продукти в България и Косово, съгласиха се министър Тодоров и Н. Пр. Байрактари.

Негово превъзходителство отправи покана към министър Тодоров да посети Косово в най-скоро време, за да обсъди с колегата си Хайрула Чеку възможностите за сътрудничество в опазването на културното наследство, както и други теми в областта на културата от взаимен интерес.

Ивайло Иванов се обяви за консенсус при определянето на МРЗ

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] България и Косово подписват Споразумение за кинематог… […]