Израел нанася удари по Бейрут с най-тежката си техника

Това е най-интензивната бомбардировка на ливанската столица, откакто Израел рязко ескалира действията си срещу подкрепяната от Иран групировка Хизбула миналия месец

0
17
Израел - Извънредно положение, Ракетна атака от "Хизбула"
Израел. Снимка: Wikimedia commons

Израелски въздушни атаки в южните предградия на Бейрут през нощта и рано в неделя. Това е най-интензивната бомбардировка на ливанската столица, откакто Израел рязко ескалира действията си срещу подкрепяната от Иран групировка Хизбула миналия месец.

В неделя сива мъгла надвисна над града и развалините бяха разпръснати по улиците в южните предградия, докато колони дим се издигаха над района.

„Снощи беше най-голямото насилие от всички предишни нощи. Сградите се тресяха около нас и отначало си помислих, че е земетресение. Имаше десетки удари – не можахме да ги преброим всички – и звуците бяха оглушителни“, каза Ханан Абдула, жител на района Burj al-Barajneh в южните предградия на Бейрут.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, които Ройтерс не можа да провери веднага, показват нови щети на магистралата, която минава от летището в Бейрут през южните му предградия до центъра.

Израел заяви, че неговите военновъздушни сили са „провели поредица от целенасочени удари върху редица съоръжения за съхранение на оръжия и обекти на терористична инфраструктура, принадлежащи на терористичната организация Хизбула в района на Бейрут“.

Ливанските власти не казаха веднага какво са ударили ракетите или какви щети са причинили.

Интензивната бомбардировка този уикенд дойде точно преди годишнината от атаката на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка Хамас срещу Южен Израел, при която бяха убити около 1200 души и повече от 250 бяха взети за заложници, според израелски данни.

Целта на въздушните удари на Израел над Ливан и наземната му инвазия в южната част на страната е ливанската въоръжена групировка Хизбула, главният съюзник на Иран в региона. Нападението е убило стотици хора, включително цивилни, и е разселило 1,2 милиона, твърдят ливанските власти.

В продължение на дни Израел бомбардира предградието на Бейрут Дахия – считано за крепост на Хизбула, но също така и дом на хиляди обикновени ливански, палестински и сирийски бежанци – убивайки лидера му Сайед Хасан Насрала на 27 септември.

Източник от ливански служби за сигурност каза в събота, че Хашем Сафиедин, потенциалният наследник на Насрала, е бил без контакт от петък след израелски въздушен удар в четвъртък близо до международното летище на града, за който се съобщава, че е бил насочен срещу него.

Илиян Василев: Влиянието на Русия върху България намалява

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments