При терористична атака: Двама китайци са загинали край пакистанското летище Карачи

Армия за освобождение на Белуджистан пое отговорност за нападението

0
15
Взрив, пламъци, терористична атака, летище
Снимка: Пиксабей

Двама китайски граждани бяха убити, а най-малко 10 души бяха ранени след експлозия край международното летище Джина в Карачи, Пакистан. Китайското посолство в Пакистан съобщи, че има „някои местни жертви“ при това, което определи като „терористична атака“, въпреки че общият брой на жертвите все още не е ясен. От посолството добавят, че експлозията е била насочена към конвой от китайски инженери, работещи по енергиен проект в провинция Синд в страната. Сепаратистката Армия за освобождение на Белуджистан /BLA/, която през последните години извърши атаки срещу китайски граждани, участващи в проекти, пое отговорност за атаката, предава „BBC“.

В изявление, публикувано в понеделник, въоръжената групировка заяви, че е „набелязала конвой на високо ниво от китайски инженери и инвеститори“, пристигащ от летището в Карачи. В по-късно съобщение от групата се казва, че това е самоубийствена атака и се посочва извършителят – Шах Фахад, част от отряд самоубийци на BLA, наречен „Brigade Majeed“. То е било извършено с помощта на „импровизирано взривно устройство, пренасяно с превозно средство“, цитира Ройтерс BLA.

Експлозията е възникнала около 23:00 часа местно време /17:00 GMT/ в неделя.

Китайското посолство каза, че инженерите са част от финансираното от Китай предприятие „Port Qasim Power Generation Co Ltd“, което целта им е да построи две въглищни електроцентрали в Port Qasim, близо до Карачи. Централата е част от икономическия коридор Китай-Пакистан, който също така финансира редица инфраструктурни и енергийни проекти в пакистанската провинция Белуджистан, която има богати запаси от природни ресурси, включително газ и минерали.

BLA заедно с други етнически белушки групи се бори с дългогодишен бунт за отделна родина. Армията редовно се насочва към китайски граждани в региона, твърдейки, че етническите жители на Балух не получават своя дял от богатството, извлечено от чуждестранни инвеститори.

Днес Китайското посолство напомни на своите граждани и китайски предприятия в Пакистан да бъдат бдителни и да „дадат всичко от себе си, за да вземат предпазни мерки“. Посолството добави, че ще разследва щателно нападението и „строго ще накаже убиеца“.

В Пакистан също има засилени мерки за сигурност, защото се подготвя да бъде домакин на срещата на върха на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/.

Съобщава се, че експлозията е била чута в различни райони на града, като кадри от местни медии показват гъст дим и запалени коли. Министърът на вътрешните работи на Синд Зиаул Хасан Ланджар каза, че експлозията вероятно е била причинена от самоделно взривно устройство.

Снимки, публикувани онлайн, показват служители на сигурността и пожарникари, които проучват мястото на експлозията, където няколко превозни средства са овъглени в резултат на взрива.

Полицейският хирург д-р Сумая коментира пред „Dawn news“: „Десет ранени, включително един в критично състояние, са били откарани в медицинския колеж за следдипломна квалификация Джина.“

По думите на медика сред ранените има полицай и жена.

В изявление, публикувано на X от кабинета на министъра на вътрешните работи на Синд, се казва, че „камион цистерна“ е избухнал на път край летище и се добавя, че министърът е в контакт със старшия началник на полицията на Малир във връзка с инцидента.

„Трябва да установим фактите“, се допълва в изявлението.

Пътищата, водещи до международното летище Джина, бяха затворени след атаката, но днес летището функционира нормално.

През последните години имаше множество атаки срещу китайски граждани в Пакистан. BLA пое отговорност за няколко от тях, включително нападение през март срещу военноморска база на Пакистан близо до пристанището Гуадар, друг основен икономическия коридор Китай-Пакистан. През април 2022 г. групата уби трима китайски преподаватели и пакистански шофьор при самоубийствен атентат близо до Института Конфуций на университета в Карачи. През ноември 2018 г. въоръжени лица убиха най-малко четирима души при нападение срещу китайското консулство в Карачи.

Хиляди китайски работници са в Пакистан, много от тях участват в създаването на икономически коридор между двете страни като част от многомилиардната инициатива на Пекин „Един пояс, един път“.

Мъж е пострадал при пожар в Радомирско

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments