В Бургас провеждат безплатни гинекологични прегледи и изследвания за превенция на рак

Заболеваемостта от рак на маточната шийка в България бележи тревожен ръст

0
25
УМБАЛ-Бургас
УМБАЛ-Бургас . Снимка: УМБАЛ-Бургас

Медицинският център „Св. Николай Чудотворец“ към УМБАЛ Бургас стартира кампания за безплатни гинекологични прегледи и изследвания на цитонамазка като част от националната скринингова програма за рак на маточната шийка, организирана от Министерството на здравеопазването. Целта на инициативата е ранното откриване и навременното лечение на това заболяване, което значително може да намали смъртността сред жените. Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване при жените на възраст между 15 и 44 години.

Кой може да се възползва?

Безплатните прегледи и цитонамазки са достъпни за жени на възраст между 20-29 и 40-49 години. Записването за преглед не изисква здравно осигуряване, направление или заплащане на потребителска такса. Прегледите ще се извършват в акушеро-гинекологичния кабинет на МЦ „Св. Николай Чудотворец“, разположен в УМБАЛ Бургас, със записване на час на следните телефони: 0879 545082 и 056 816454. Работното време за записване е от 08:00 до 12:00 часа в делнични дни.

Прегледите ще се провеждат от утвърдени специалисти: д-р Татяна Габровска, д-р Йорданка Кирова, д-р Веселина Факалиева и д-р Добрин Иванов.

Защо скринингът е важен?

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, заболеваемостта от рак на маточната шийка в България бележи тревожен ръст – от 453.6 на 100 000 жени през 2020 г. до 477.4 на 100 000 през 2022 г. Скринингът играе ключова роля в предотвратяването на сериозни усложнения, като открива предракови лезии, които често се диагностицират по време на бременност. Лечението им по това време може да доведе до сериозни рискове, включително преждевременно раждане или загуба на плода.

Ранното откриване чрез скрининг може да спаси живота на много жени, предотвратявайки развитието на рак и позволявайки навременна намеса, която да запази техните репродуктивни способности.

Добри новини за земеделците! Осигурени са още милиони левове по линия на „украинската помощ“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments