Трайно решение за дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ и БЕХ: Ще има ли проблеми с парното през зимата?

Трайно решение за дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ и БЕХ: Ще има ли проблеми с парното през зимата?

0
25
Парно отопление, радиатор
Отопление. Снимка: Pixabay

Министерството на енергетиката и Столична община търсят трайно решение за дълговете на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ и Български енергиен холдинг /БЕХ/, като целта е да се гарантира, че през предстоящия зимен сезон няма да има прекъсвания в доставките на природен газ и отопление за столичани.

Среща между МЕ и Столична община
Среща между МЕ и Столична община. Снимка: Министерство на енергетиката

Какъв е дългът на „Топлофикация София“?

„Топлофикация София“ има натрупан дълг в размер на 829 милиона лева към „Булгаргаз“. През първите девет месеца на 2024 година, темпът на погасяване на задълженията намалява спрямо предходния период, като до момента са изплатени 166 милиона лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Ако тази тенденция продължи, дългът може да достигне 1 милиард лева до края на годината.

Какви мерки се взимат?

На среща между министъра на енергетиката Владимир Малинов и кмета на София Васил Терзиев беше обсъдено краткосрочно, средносрочно и дългосрочно решение на проблема. Краткосрочното решение включва частично плащане до края на седмицата, което ще позволи вдигането на текущия запор върху сметките на „Топлофикация София“.

Погасителен план и устойчиво решение

Като средносрочна мярка, до средата на ноември ще бъде изготвен погасителен план за целия отоплителен сезон. Този план трябва да е приемлив за „Топлофикация София“ и удовлетворителен за „Булгаргаз“, за да не се допуска допълнително натрупване на дългове.

В дългосрочен план ще бъде създадена работна група, която да предложи механизъм за оздравяване на „Топлофикация София“. Групата ще включва представители на Министерството на енергетиката, Столична община, „Топлофикация София“, „Булгаргаз“ и БЕХ, като целта е да се осигурят възможности за инвестиции и да се запази социалната поносимост на цените за крайните потребители.

Търсенето на трайно решение за дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ е приоритет за Министерството на енергетиката и Столична община. Въпреки финансовите предизвикателства, столичани могат да бъдат спокойни, че парното няма да бъде спирано през зимния сезон, а планът за оздравяване на дружеството е вече в ход.

Поддържайте черния дроб здрав с тези храни

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments