ЕС може да наложи оръжейно ембарго само с единодушно решение или по решение на ООН

Говорител на Европейската комисия коментира възможността за оръжейно ембарго в региона след годишнината от нападението на "Хамас" в Израел

0
11
Знаме на Европейския съюз
Знаме на Европейския съюз. Снимка: Pixabay

Европейският съюз /ЕС/ може да наложи оръжейно ембарго единствено при постигане на единодушно решение между държавите членки или в съответствие с решение на Съвета за сигурност на ООН. Това обяви говорител на Европейската комисия /ЕК/ по повод въпрос, свързан с възможността за оръжейно ембарго в региона, след годишнината от нападението на „Хамас“ в Израел.

Ограничени компетенции на ЕС

Говорителят на ЕК отбеляза, че ЕС няма пряка компетенция по въпросите, свързани с доставките на оръжие. Тези решения се вземат от отделните държави членки самостоятелно, въз основа на техните национални интереси и международни ангажименти. Въпреки това, ЕС може да изрази позиция и да наложи санкции в контекста на съвместни усилия за сигурност.

Възпоменателна церемония и изразена подкрепа

По повод годишнината от нападението, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще участва във възпоменателна церемония в синагога в Брюксел тази вечер. По-рано днес тя изрази подкрепа за еврейските общности по света, като подчерта значението на солидарността в този труден момент.

Призиви за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също призова за прекратяване на огъня в Газа и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети при нападението преди година. Мишел отбеляза, че ЕС твърдо настоява за мирно разрешаване на конфликта.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте също изрази подкрепа за усилията на съюзниците за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, като приветства международните усилия за слагане край на конфликта.

Нова експлозия близо до израелското посолство в Дания: Полицията разследва връзка с предишни атаки

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments