Минимум 2600 лева заплата, за да изтеглим кредит за двустаен апартамент

България продължава да бъде сред страните с най-ниски лихви в света

0
11
Жилищен блок, имоти, саниране
Жилищен блок. Снимка: Искра.бг

От 1 октомври влязоха в сила нови ограничения, наложени от Българската народна банка /БНБ/, целящи затягане на условията за жилищно кредитиране. Тези мерки са отговор на рязкото нарастване на жилищните кредити, което през август достигна 25,5% – най-високият темп от 2000 г. насам. Според новите правила, търговските банки вече не могат да отпускат кредити, надвишаващи 85% от пазарната оценка на имота. Въпреки това, лихвените проценти ще останат непроменени до края на годината.

„България продължава да бъде сред страните с най-ниски лихви в света, нареждайки се в топ пет по този показател. Ролята на БНБ е да балансира интересите както на кредитополучателите, така и на банките, за да осигури стабилност и ликвидност в системата“, коментира пред „Bulgaria ON AIR“ кредитният консултант Елена Михайлова.

Тя даде конкретен пример с цена на имот от 200 000 евро, като уточни, че това дори вече е ниска цена за двустаен апартамент в София. 

„Винаги трябва да има 15% самоучастие, което са 30 000 лв. Отделно трябва да имаш разходи по сделката – около 8%, което е към 16 000 евро. Има и 46 000 евро кеш, подготвен. Което дава 170 000 евро кредит. Ако го сложим за 30 г., вноската излиза 1300 лв., което означава, че търсим доход на кредитоискателя 2600 лева“.

Тя поясни, че банките ще финансират до 85% от стойността на имота, а останалите 15% ще трябва да бъдат осигурени от купувача. Според нея тази мярка не е съществено нововъведение, тъй като и досега голяма част от кредитите са били предоставяни при подобни условия.

Другото ограничение, въведено от БНБ, е свързано с максималния срок на жилищните кредити, който вече е до 30 години. Михайлова отбеляза, че това също не представлява значителна промяна, тъй като повечето кредити и преди са били отпуснати за срокове до 30 години, като изключение са случаите с 35-годишен период на изплащане.

Започва оценката на първите проекти за саниране на жилища в трите най-засегнати въглищни региони

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments