Флорида се подготвя за евакуация и буреносни вълни заради урагана Милтън

Преди по-малко от две седмици катастрофалният ураган Хелене заля крайбрежието

0
287
Ураган в САЩ.
Снимка: Пиксабей

В понеделник ураганът Милтън бързо се засили до категория 4 и се насочи към населените места във Флорида, включително Тампа и Орландо, заплашвайки с опасни буреносни вълни в залива Тампа и създавайки предпоставки за потенциални масови евакуации по-малко от две седмици след като катастрофалният ураган Хелене заля крайбрежието, предава „Асошиейтед прес“.

Милтън е с максимални постоянни ветрове от 240 км/ч в южната част на Мексиканския залив, съобщи Националният център за ураганите в Маями. Бурята може да достигне сушата в сряда в района на залива Тампа и да остане ураган, докато се движи през централната част на Флорида към Атлантическия океан. Този път до голяма степен ще пощади други югоизточни щати, опустошени от Хелене, която причини катастрофални щети от северна Флорида до Апалачите и уби най-малко 230 души.

Първоначално от „Асошиейтед прес“ съобщиха, че „Милтън“ се е превърнал в ураган от категория 3 с максимални постоянни ветрове от 125 мили в час (205 км/ч) над южната част на Мексиканския залив. За крайбрежието на Мексиканския залив във Флорида бяха издадени предупреждения за буреносни вълни и ураган, а за части от мексиканския полуостров Юкатан – за ураган. Очакваше се по-късно в понеделник бурята да се засили до изключително опасен ураган от категория 4 с ветрове със скорост поне 210 км/ч и да остане с тази сила през следващите няколко дни, съобщиха от Националния център по ураганите. Хелене също беше от категория 4 при достигането на сушата в северната част на Флорида.

Най-вероятният сценарий е центърът на Милтън да излезе на брега в сряда в района на залива Тампа и бурята да остане ураган, докато се движи през централна Флорида към Атлантическия океан, казаха синоптиците. Това до голяма степен ще пощади други щати, опустошени от „Хелене“, която по пътя си от северна Флорида до Апалачите уби най-малко 230 души.

Центърът на Милтън се намираше на около 165 мили (265 км) западно-северозападно от Прогресо, Мексико, и на около 745 мили (1195 км) западно-югозападно от Тампа в началото на понеделник, като се движеше на изток-югоизток със скорост 8 мили в час (13 км/ч), според центъра за ураганите.

Според Даниел Браун, специалист по ураганите в центъра, Милтън е малко нетипичен, тъй като се е формирал толкова далеч на запад и се очаква да премине през целия южен залив. Ето какво коментира Браун:

„Не е необичайно да има заплаха от ураган през октомври по западното крайбрежие на Флорида, но да се формира чак в югозападната част на залива и след това да удари Флорида е малко по-необичайно.“

Той обясни, че повечето бури, които се формират през октомври и удрят Флорида, идват от Карибския басейн, а не от югозападната част на залива.

Синоптиците предупредиха за възможни буреносни вълни с височина от 8 до 12 фута (2,4 до 3,6 метра) в залива на Тампа и заявиха, че внезапни и речни наводнения могат да бъдат причинени от 5 до 10 инча (13 до 25 сантиметра) дъжд в континенталната част на Флорида и островите Кийс, като на места може да достигнат до 15 инча (38 сантиметра).

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис заяви в неделя, че макар да не се знае къде ще удари Милтън, е ясно, че щатът ще бъде силно засегнат. ДеСантис уточни:

„Имате време да се подготвите – през целия ден днес, през целия ден в понеделник, вероятно и през целия ден във вторник, за да сте сигурни, че планът ви за готовност за ураганите е на място. Ако се намирате на това западно крайбрежие на Флорида, на бариерните острови, просто приемете, че ще бъдете помолени да напуснете.“

През 2017 г. около 7 млн. души бяха призовани да се евакуират от Флорида, когато се разрази ураганът „Ирма“. Евакуацията задръсти магистралите, доведе до дълги опашки по бензиностанциите и в някои случаи евакуираните се заклеха никога повече да не се евакуират.

Въз основа на поуките, извлечени по време на Ирма и други предишни бури, Флорида разполага с аварийно гориво за бензинови автомобили и зарядни станции за електромобили по маршрутите за евакуация, заяви в неделя Кевин Гътри, изпълнителен директор на отдела за управление на извънредни ситуации във Флорида. Гътри подчерта:

„Подготвяме се … за най-голямата евакуация, която сме виждали, най-вероятно като тази за урагана Ирма през 2017 г.“

Районът на залива Тампа все още почиства обширните щети от урагана „Хелене“ и мощната му вълна. Дванадесет души загинаха, когато Хелене заля крайбрежието, като най-тежките щети бяха по тясната 20-милна (32-километрова) верига от бариерни острови, която се простира от Сейнт Питърсбърг до Клиъруотър.

В неделя ДеСантис разшири обхвата на обявеното от него извънредно положение до 51 окръга и заяви, че жителите на Флорида трябва да се подготвят за още прекъсвания на електрозахранването и смущения, като се уверят, че имат храна и вода за една седмица и са готови да тръгнат на път.

Хората, които живеят в домове, построени след като Флорида засили правилата през 2004 г., които не зависят от постоянно електричество и които не са в зоните за евакуация, вероятно трябва да избягват пътищата – каза Гътри.

Всички учебни занятия и училищни дейности в окръг Пинелас, където се намира Санкт Петербург, са затворени от понеделник до сряда. Длъжностните лица в Тампа освободиха всички градски гаражи за жителите, които се надяват да предпазят автомобилите си от наводнения, включително и електромобилите. Превозните средства трябва да бъдат оставени на третия етаж или по-високо във всеки гараж.

До 4000 военнослужещи от Националната гвардия помагат на щатските екипи за отстраняване на отломките, изтъкна ДеСантис, и нареди на екипите от Флорида, изпратени в Северна Каролина след Хелене, да се върнат в подготовка за Милтън.

„Когато Милтън придоби статут на ураган, за първи път в Атлантическия океан се завихриха едновременно три урагана“, заяви Фил Клоцбах, уратолог от Държавния университет на Колорадо. Ураганите „Лесли“ и „Кърк“ са били далеч в морето и не са застрашавали непосредствено сушата.

Предвижда се модернизация и ръст на заплатите „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments