За Световния ден на зрението: Ще има безплатни очни скрининги в Бургас

Консултациите ще се извършват на 10 октомври

0
28
Очен преглед, зрение, зрението
Очен преглед, зрение. Снимка: ВМА

Специалисти от Медицински център „Оксиком“ ще преглеждат безплатно по повод Световния ден на зрението, който се отбелязва във втория четвъртък на октомври, по инициатива на Международната агенция за превенция на слепотата /МАПС/, съобщиха от Община Бургас.

Консултациите ще се извършват на 10 октомври. От инициативата е препоръчително да се възползват хората, които имат намалено зрение, дефекти в зрителното поле или други тревожни симптоми.

Скринингите ще се извършват със свръхмодерна апаратура за очна диагностика iCare DRSplus. Напълно автоматичната фундус камера заснема цветни изображения с висока резолюция, като това позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно. Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, изследването дава възможност и за проследяване на очни заболявания. Скринингът в МЦ „Оксиком“ включва и измерване на вътреочното налягане.

Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква.

Бургаският медицински център редовно провежда различни скринингови кампании. Целта е да се подчертае значимостта на профилактичните прегледи по отношение на ранната диагностика на очните заболявания.

Според статистиката на МАПС, над 1 млрд. души по света не виждат добре, защото нямат достъп до лекар – специалист и, съответно, до очила. Оказва се обаче, че при 3 от 4 случая на нарушено зрение се касае за проблем, който може да бъде избегнат и/или излекуван.

Катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, грешки в рефракцията, намалено зрение – всички тези състояния и заболявания засягат всички възрастови групи. Те влошават качеството на живот и могат да доведат до слепота. Какво е решението – редовни прегледи при офталмолог и незабавни мерки при първи сигнали за заболяване, посочват специалистите.

Борците от СКБ „Черноморец Бургас“ и СУ „Ю.Гагарин“ са с отличия от Балканиада

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments